Kaliforniya'da da virüsün 'daha bulaşıcı' bir varyantı tespit edildi

İngiltere, Güney Afrika ve Brezilya'nın ardından, ABD'nin Kaliforniya eyaletinde de korona virüsünün daha bulaşıcı olduğu sanılan yeni bir varyantı görüldü. Los Angeles'taki vakaların bu varyant nedeniyle hızla arttığı belirtildi.

Kaliforniya'da da virüsün 'daha bulaşıcı' bir varyantı tespit edildi

ABD'de pandeminin en çok etkilediği eyaletlerden biri olan Kaliforniya'da, virüsün daha bulaşıcı olabileceği belirtilen yeni bir varyantı bulundu.

L452R adı verilen varyantın İngiltere'de görülenden farklı olduğu ve özellikle Los Angeles kentinde ilk dalgaya kıyasla daha hızlı yayıldığı belirtildi. Bununla birlikte, söz konusu mutasyon sonucunda virüsün daha öldürücü hale gelmediği vurgulandı.

San Francisco Üniversitesi'nden Charles Chiu, bu varyantın Kaliforniya'da giderek daha baskın hale geldiğini söyledi. Sacramento Bee gazetesine konuşan Chiu, Kaliforniya'daki vakaların dörtte birinde artık bu virüsün görüldüğünü belirterek durumu 'endişe verici' diye niteledi. Chiu, bu varyantta görülen mutasyonun virüsün çıkıntılı proteinini değiştirdiğini, virüsü antikorlara karşı daha dirençli hale getirdiğini ve aşıların etkilerini azaltmış olabileceğini de belirtti. Chiu, "Yeni varyant endişe verici çünkü potansiyel olarak daha bulaşıcı olabilir" dedi; bu konudaki araştırmaların sürdüğünü söyledi.

New York Times gazetesi ise Los Angeles bölgesinde pandeminin ilk günlerinde vaka sayısının 400 bine çıkmasının 10 ay sürdüğünü ama sadece 30 Kasım-2 Ocak arasında 400 bin kişinin daha Covid-19'a yakalandığını belirterek, yeni varyantın daha bulaşıcı göründüğünü yazdı.

Kaliforniya, ABD'nin salgından en çok etkilenen eyaletlerinden biri. Vaka sayılarındaki artışın ölümlere yansıdığı, son bir haftada ölü sayılarının yüzde 15 yükseldiği belirtiliyor.

Etiketler
Koronavirüs Brezilya Güney Afrika İngiltere