Avustralya Pfizer ve Norveç'ten açıklama istedi

Avustralya hükümeti, başka ciddi hastalıkları bulunan ve Pfizer/Biontech aşısı uygulandıktan sonra vefat eden 23 yaşlı konusunda Norveç'ten bilgi istedi.

Avustralya Pfizer ve Norveç'ten açıklama istedi

Avustralya hükümeti, başka ciddi hastalıkları bulunan ve Pfizer/Biontech aşısı uygulandıktan sonra vefat eden 23 yaşlı konusunda Norveç'ten bilgi istedi.

Norveç'te başka ciddi hastalıkları bulunan 23 yaşlının Pfizer/Biontech aşısıyla aşılanma sonrasında ölmesinin ve Norveçli yetkililerin aşı kılavuzunu güncellemesi sonrasında Avustralya açıklama istedi. Pfizer aşısından 10 milyon doz sipariş etmiş olan Avustralya hükümeti, firmadan ve Norveç hükümetinden konuyla ilgili acil bilgi istediklerini söyledi.

Avustralya Sağlık Bakanı Greg Hunt, Melbourne'da bu sabah yaptığı basın açıklamasında 'hem firmadan hem de Norveç'in sağlık düzenleyicisi kurumundan ek bilgi isteyeceklerini' açıkladı. Hunt, konuyla ilgili Norveç Dışişleri Bakanlığı'yla da temas kuracaklarını belirtti.

'YAN ETKİLER ÖLÜME KATKIDA BULUNMUŞ OLABİLİR'

Norveç'te Pfizer/Biontech aşısı olduktan sonra 23 kişinin ölmesi sonrasında, Norveç İlaç Ajansı (NoMA) 'aşının genel yan etkilerinin zayıf durumdaki yaşlılarda ciddi reaksiyona yol açmış olabileceğini' açıklamıştı. NoMA Baş Fizikçisi Sigurd Hortema, ölümcül sonuçlanan ve yan etkilerden kaynaklandığından şüphelenilen tüm vakaların dikkatle incelendiğini belirterek "Raporlar, mRNA aşılarının ateş ve mide bulantısı gibi genel yan etkilerinin, zayıf durumdaki bazı hastalarda ölümcül sonuca katkıda bulunmuş olabileceğini gösteriyor" demişti.

'85 YAŞ ÜZERİNDE ÇOK AZ DENENDİ'

NoMA'nın raporunda, Pfizer/Biontech aşısının kapsamlı araştırmalarının akut hastalığı bulunan ya da zayıf durumdaki hastaları kapsamadığına ve aşıların 85 yaş üzerindeki çok az sayıda kişide denendiğine işaret edildi. Bununla birlikte, Norveç'te huzur evlerinde ve bakım evlerinde her hafta ortalama 400 kişinin öldüğüne de dikkat çekildi.

NoMA ile Pfizer'in şu an söz konusu ölümleri inceliyor. NoMA ve Norveç Ulusal Kamu Sağlığı Enstitüsü, aşılama kılavuzunu zayıf durumdaki yaşlılarla ek tavsiyeler içerecek şekilde güncelledi.

ÇİNLİ BİLİM İNSANINDAN 'YAŞLILARA AŞI YAPILMAMALI' İDDİASI

Öte yandan, Çin Komünist Partisi'nin İngilizce yayın organı Global Times'a konuşan Çinli sağlık uzmanları, Pfizer ve Moderna'nın mRNA temelli aşılarının özellikle yaşlılar üzerindeki kullanımının askıya alınması çağrısında bulundu. Wuhan Üniversitesi'nden virolog Yang Zhanqiu, ölümlerin doğrudan aşıdan kaynaklandığının saptanması halinde, mRNA aşılarının zannedildiği kadar güvenli olmadığının anlaşılacağını belirtti.

Gazeteye isim vermeden konuşan bir Çinli immunolog ise Pfizer aşısının kullanımının dünya çapında askıya alınması gerektiğini savundu. Çin'de 18-59 yaş grubunun aşılandığını, zira 60 üzeri ve 18 altı kişiler üzerinde yeterince araştırma yapılmadığını belirten immunolog, özellikle 80 yaş üzerindeki yaşlılara hiçbir Covid-19 aşısının tavsiye edilmemesi gerektiği yorumu da yaptı.

KİMLER ÖLDÜ?

NoMA internet sitesinde, 14 Ocak itibarıyla aşılamayla bağlantılı olarak bildirilen 23 ölümden 13'üyle ilgili yapılan değerlendirme de yayımlandı. Buna göre aşılama sonrası yan etki görülen 29 kişiden 21'i kadın. Yan etkilerde 14 kişiyle 80-89 yaş aralığı başı çekerken 90 yaş üstünde 7, 70-79 ve 18-69 yaş aralıklarında dörder kişide yan etki görüldü. 29 yan etki bildiriminden 13'ü ölümle sonuçlanırken 9'unda ölüm dışı ciddi yan etki görüldüğü kaydedildi.

EN FAZLA GÖRÜLEN YAN ETKİLER AĞRI, ATEŞ, YORGUNLUK

En fazla görülen yan etki, 24 bildirimle, aşılanan bölgede ağrı, ateş, yorgunluk ve sıkıntı hissi gibi genel semptomlar oldu. Karın ağrısı, kusma, mide bulantısı, ishal gibi sindirim sistemiyle ilgili yan etkiler için 11, nefes alma zorluğu, nefes daralması, hiperventilasyon, öksürük, solunum yollarında tahriş gibi yan etkiler için 10, kalp atışlarında anormallik ve tansiyon düşmesiyle ilgili 7, baş ağrısı, baş dönmesi, bilinç kaybı, hissizlik, kramp gibi nörolojik yan etkilerde 6 ve uyku bozukluğu, huzursuzluk, uyuşukluk ve anksiyeteyle ilgili 5 bildirim geldi.

Etiketler
Avustralya BioNTech Norveç