Tunus'ta kadın vekiller gericiliğe ve saldırılara karşı açlık grevinde

Tunus halkı 14 Ocak 2011’de 23 yıllık Bin Ali iktidarına son verip Arap Baharı’nı başlattıktan 10 yıl sonra bugün ülkedeki kadın parlamenterlerin açlık grevine tanıklık ediyor.

Tunus'ta kadın vekiller gericiliğe ve saldırılara karşı açlık grevinde

Tunus halkı 14 Ocak 2011’de 23 yıllık Bin Ali iktidarına son verip Arap Baharı’nı başlattıktan 10 yıl sonra bugün ülkedeki kadın parlamenterlerin açlık grevine tanıklık ediyor.

Geçen ay Tunus Meclisi’nde kürsüye çıkan sağcı El Karama koalisyonu milletvekili Muhammed el Affas’ın “evlilik dışı çocuk sahibi olan kadınlar” diye bir konu açarak hakarete varan ifadeler kullanması ve buna tepki gösteren kadın parlamenterleri darp eden milletvekillerinin halen ceza almaması öfke nedeni.

Saldırıya uğrayan Demokratik Blok milletvekili Samia Abbou’nun hafta başında Meclis’te başlattığı açlık grevine aynı bloktan Amal Saidi, Mounira Ayari ve erkek milletvekili Zied Ghanney de katılan isimler oldu. Açlık grevindeki milletvekillerinin talebi, Halk Temsilcileri Meclisi (ARP) Başkanı olan İhvancı parti Ennahda’nın lideri Raşid Gannuşi’nin söz konusu saldırıyı unvanı gereği kınaması. Eylemci milletvekilleri, Gannuşi’nin söz konusu saldırıdaki sorumluluğunu üstlenene ve parlamentodaki şiddeti ve faillerini kınayan bir bildiri yayınlayana dek greve devam edeceğini belirtiyor.

‘TESLİM OLMAYACAĞIZ’

Açlık grevini başlatan milletvekili Samia Abbou, yerel basına yaptığı açıklamada, Genel Kurul oturumunda saldırıya uğradığı gün bir süre bilinçsiz kalmasına neden olacak şekilde darp edildiğini hatırlatarak saldırgan el-Karama koalisyonu üyelerinin cezalandırılmasını istiyor. Söz konusu sağcı koalisyonun başını çeken Seif Eddine Mahluf’un ve Tunus’un Kalbi Partisi başkanı Nabil Karoui’nin vergi kaçırmakla suçlandığını hatırlatan Abbou, “Tunusluların çıkarlarını kaçakçılarla ve vergi kaçakçılarıyla dolu bu Meclis’e emanet edemeyiz” diyor. Abbou, Gannuşi’yi de “Atıl bir konumda kalarak şiddet kültürünü teşvik etmek” ile suçluyor.

GÜVENOYU ÇAĞRISI

Aynı zamanda saldırgan milletvekilleri hakkında işlem yapılması için Meclis’te başlattıkları oturma eyleminde beşinci haftaya giren kadın milletvekilleri, Gannuşi’ye yönelik güvenoyu yapılması çağrısında bulunuyor. Bu çağrıya muhalefetteki Özgür Anayasa Partisi de destek veriyor. Abir Musa liderliğindeki parti, Gannuşi’ye verilen güvenin geri çekilmesi yönünde yeni bir dilekçenin imzalanmaya başladığını duyurdu. Partinin gerekçesi ise Gannuşi’nin “Gücü suistimal ederek milletvekillerinin iradesini zedelemesi, bir siyasi plan çerçevesinde aldığı kararları genel kuruldan geçirmeye çalışması” oldu.

Gannuşi’ye yönelik güvenoyu yapılabilmesi için 73 milletvekilinin oyu gerekiyor. Tunus Anayasası’nın 68’inci maddesinde ise “Halkın Temsilcileri Meclisi üyelerine karşı hukuki kovuşturma açılamayacağı ancak parlamento işlevleriyle bağlantılı fiziksel ve sözlü saldırılarda milletvekillerinin dokunulmazlığının kaldırılıp yasal işlemlere tabi tutulacağı” ifade ediliyor.

KABİNE ANLAŞMAZLIĞI

Tüm bu gelişmeler yaşanırken Cumhurbaşkanı Kays Said ile Başbakan Hişam el Meşişi arasındaki güç mücadelesi de devam ediyor. Meşişi’nin oluşturduğu kabineyi desteklemeyen Cumhurbaşkanı Said, yaşanan anlaşmazlığı “Cumhurbaşkanı, devletin bağımsızlığı ve anayasaya saygının gözeticisi olmasına rağmen kabine düzenlemelerinden haberdar edilmemesi kabul edilemez” sözleriyle duyurdu.

Meclis’te kadınların temsiliyeti azalıyor

Tunus Meclisi’ndeki faaliyetleri izleyen insan hakları kuruluşu El Bawsala tarafından hazırlanan bir rapora göre, Kasım 2019 ile Temmuz 2020 arasında kadın milletvekilleri, cinsiyetçi hakaretler ve ölüm tehditleri de dahil olmak üzere 100’ü aşkın fiziksel ya da psikolojik şiddete maruz kaldı. 2014’te Tunus Meclisi’ndeki kadın temsil oranının yüzde 33 olduğu hatırlatılan raporda, 2019 yılına kadar bu sayının yüzde 26’ya düştüğü ve Meclis’teki komisyonların salt yüzde 23’üne kadınların başkanlık ettiği belirtilerek cinsiyet eşitliğinin sağlanması istendi. (Birgün)

Etiketler
Grev Saldırı