Avusturya, Türk casusu İtalya'ya sınır dışı etti

Avusturya'da Türkiye için casusluk yapmakla suçlanan İtalya vatandaşı Feyyaz Ö. İtalya'ya sınır dışı edildi. Ö. Eylül ayında Avusturya makamlarına teslim olmuştu.

Avusturya, Türk casusu İtalya'ya sınır dışı etti

Avusturya'da Türkiye için casusluk yapmakla suçlanan İtalya vatandaşı Feyyaz Ö. İtalya'ya sınır dışı edildi. Ö. Eylül ayında Avusturya makamlarına teslim olmuştu.

DW Türkçe'de yer alan habere göre; Avusturya basınına yansıyan haberlere göre Türkiye için casusluk yapmakla suçlanan ve davası 4 Şubat’ta başlayacak olan Feyyaz Ö.'nün İtalya’ya sınır dışı edildiği ortaya çıktı.

Avusturya'da Türkiye hükümetine yönelik muhalif politikacılara suikast düzenlemekle görevlendirildiğini ileri sürerek Eylül ayında Avusturya makamlarına teslim olan Feyyaz Ö. 4 Şubat’ta Avusturya'da yargılanmaya başlanacak. Ö. Avusturya'daki gözaltı süresi nedeniyle vatandaşı olduğu İtalya'ya iade edildi.

Samsunlu Feyyaz Ö.‘nün dava öncesinde sınır dışı edildiğinin ortaya çıkması, Ö.‘nün davaya katılmak üzere yeniden Avusturya'ya gelip gelmeyeceği yönünde sorulara yol açtı.

Feyyaz Ö.‘nun avukatı Veronika Ujvarosi, Avusturya makamlarının müvekkilini "kamu güvenliği için tehdit" olarak değerlendirerek, Noel’den kısa süre önce İtalya'ya sınır dışı ettiğini açıkladı. Ujvarosi, müvekkilinin yargılanmak üzere Avusturya'ya gelmek istediğini de aktardı.

Avusturya makamları, Feyyaz Ö.‘nün kamu düzeni için oluşturduğu tehlikeye dair bir açıklama yapmadı.

Yabancı bir istihbarat örgütü için faaliyet yürütmekle suçlanan Feyyaz Ö.‘nün iki yıldan kısa olmamak üzere hapis cezasına çarptırılabileceği belirtiliyor.

Metin Topuz ifadesi

Avusturya'da yayınlanan Der Standard gazetesi Türkiye'de üç yıl önce casusluk suçlamasıyla yargılandığı davada 8 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırılan Amerika Birleşik Devletleri İstanbul Başkonsolosluğu çalışanı Metin Topuz hakkında "gizli tanık" olarak ifade veren kişinin de Feyyaz Ö. olduğuna dikkat çekti.

Daha önce ZackZack adlı haber portalı da Feyyaz Ö.'nün, Avusturya makamlarına verdiği ifadeye ilişkin belgeleri yayınlamış, belgelerde Feyyaz Ö.’nün, Topuz hakkında yalan ifade vermeye zorlandığı, önüne konulan boş bir kağıda tehditle imza attırıldığı yönünde beyanlarda bulunduğu belirtilmişti.

Kendisi teslim oldu

Feyyaz Ö., 15 Eylül 2020'de Viyana'daki eyalet istihbarat teşkilatının merkezine giderek, MİT'in kendisini Yeşiller partili politikacı ve akademisyen Berivan Aslan'a suikast düzenlemekle görevlendirdiğini iddia etmişti.

Viyana Eyaleti Anayasayı Koruma ve Terörle Mücadele Teşkilatı (LVT) görevlilerince ifadesi alınan Feyyaz Ö. beraberinde iki İtalya numaralı cep telefonu ile MİT ajanları ile yazışmalarının yer aldığı bir flash bellek bulunduğu bildirilmişti. Zanlının 21 Eylül'deki ikinci ifadesinde ise Berivan Aslan dışında başka Avusturyalı politikacıların da listede yer aldığını söylediği kaydedilmişti.

Feyyaz Ö.nun avukatları ise, Avusturya makamalarına kendi teslim olan Feyyaz Ö.‘nün hiçbir zaman kimseyi öldürmeyi planlamadığını savundu.

Berivan Aslan tedirgin

Hakkında saldırı planları yapıldığı ortaya çıkan Viyana Eyaleti Yeşiller milletvekili Berivan Aslan DW Türkçe'ye yaptığı açıklamada, Feyyaz Ö.'nün daha önce Metin Topuz davasında da ortadan kaybolduğunu belirterek, 4 Şubat'ta Avusturya'da başlayacak dava öncesinde de kaybolabileceğini söyledi.

Kendisine yönelik saldırı planları ortaya çıktığından bu yana korumalarla dolaşan Aslan, zanlının sınır dışı edilmesinin ise sorunlu olabileceğini kaydetti. Feyyaz Ö.'nün mahkemeye katılmaması halinde hakkında İnterpol üzerinden yakalama kararı çıkıp çıkmayacağının da belirsiz olduğunu söyleyen Aslan, eğer bir yargılama yapılmaz ise bunun kendileri için ne anlama geleceğini de kestiremediğini belirtti. Aslan, bir yargılama söz konusu olursa çıkacak kararın MİT'e yönelik Avusturya'daki ilk karar olacağını, bunun daha sonraki deşifre davaları için emsal teşkil edeceğini belirterek, "Bizim için bu nedenle siyasi ve hukuki açıdan çok önemli" diye konuştu.

Etiketler
İtalya Muş Avusturya Türkiye