ABD ve CHP arasında sürpriz işbirliği

ABD'li bir medya organında çıkan haberde; ABD ile birlikte Türkiye'de ana muhalefet partisi olan CHP'nin Çin’in Uygur meselesinde müttefik olarak hareket edeceklerine vurgu yapıldı.

ABD ve CHP arasında sürpriz işbirliği

ABD’li medya organı Foreign Lobby Report'te Julian Pecquet imzalı dikkat çeken bir habere yer verildi.

Haberde, ABD ile birlikte Türkiye'de ana muhalefet partisi olan CHP'nin Çin’in Uygur meselesinde müttefik olarak ortaya çıktıklarına vurgu yapıldı.

CHP, Çin'e karşı daha sert bir tavır alması için hem Wahsington'a hem de Ankara'ya baskı yapmak üzere, ABD'li Uygur'larla beraber hareket etme kararı aldı.

TÜRKİYE'YE SEYAHAT PLANLIYOR

ABD Adalet Bakanlığı lobi kayıtlarına göre, CHP Washington ofisi de, Çin'in Batı eyaleti Sincan'daki olaylara Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yetersiz tepki vermesinden ötürü sert bir eleştiri yöneltmişti.

CHP'nin ABD temsilcisi Yurter Özcan da, geçen günlerde konuyla ilgili dikkat çeken bir rapor hazırladı.

Raporda, "Türkiye’nin Uygurlarla ilgili olarak Çin’e yönelik son sessizliğinin sebebinin Türkiye ekonomisinin, Çin’le olan ticaretine ve yatırımına giderek daha fazla bağımlı hale gelmesiyle açıklanabileceği" ifadelerine yer verildi.

Yine raporda, "Son yıllarda Çin ile Türkiye arasındaki ekonomik ilişkilerin kapsamı, hızlı demiryolu hatları, köprüler ve nükleer santral yapımı gibi farklı yatırım projeleriyle genişledi” denildi.

Özcan, raporun yayınlanmasının ardından 28 Ekim'de Washington'da, "Washington'daki Uygurlar için" kampanya organizasyonun kurucusu Rushan Abbas ve Almanya merkezli Dünya Uygur Kongresi Genel Müfettişi Abdülhakim İdris ile bir araya geldi. Abbas bir sonraki ay Türkiye'ye seyahat planlıyor.

Ocak 2013'te ABD ofisini açan Özcan, Foreign Lobby Report'a verdiği demeçte, raporun daha sonra ABD'li milletvekilleri ve diğer yetkililer de dahil olmak üzere binlerce kişiden oluşan "geniş dağıtım listesi" ile paylaşıldığını söyledi.

Özcan, "Uygur Türkleri’nin seslerinin hem Türkiye'de, hem de ABD'de ki toplantılarımız sırasında duyulmasını sağlayacağız" dedi.

Özcan, "Çin üzerinde daha olumlu bir etkiye sahip olmak için, lobi yapmak ve Çin ile ilişkilerini güçlendirmeye çalışmak açısından da Türkiye'ye önemli bir ortak olarak değer veriyorlar" derken, “Türkiye'nin durumu ve Çin'de nasıl kötü muamele gördüklerini iletmek için bir kanal olarak hizmet edeceğini umuyorlar. Onlar adına sadece batılı müttefiklerimiz ile değil, Çin’e de lobi yapmamızı istiyorlar" diye belirtti.

"SESSİZLİĞİNİ KORUYOR"

Özcan, Erdoğan'ın bir zamanlar Uygurlar için bir kahraman olduğunu, hatta 2009'da Sincan'da yaşananları "soykırım" olarak nitelendirdiğini, ancak Türkiye'nin Çin'e ekonomik bağımlılığı derinleştikçe son yıllarda söylemini yumuşattığını ifade etti.

Raporunun yayınlandığı gün, Türkiye’nin Varlık Fonu’nun ilk yabancı ofisini Çin’de açacağını duyurduğuna da dikkat çeken Özcan, "Bu, bir çok ülke için başa çıkması zor bir konu, birçok ülke sessizliğini koruyor" dedi.

Rushan Abbas ise, Türk Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun geçen hafta Nijer'de İslam İşbirliği Teşkilatı (IIT) Dışişleri Bakanları Konseyi'nde yaptığı konuşmada Uygur'lardan bahsettiği için teşekkür etti.

Abbas, "Niyetimiz Türk hükümetini eleştirmek değil, çünkü Uygurlu mülteciler için çok şey yaptılar" derken, "Ancak şunu belirtmek istiyoruz ki, Türk hükümeti de dahil olmak üzere insan onuruna saygı duyan hiçbir hükümetin Çin'e taviz vermeye devam edemeyeceği" yorumunda bulundu.

Çin Komünist Partisi'nin "dünyayı güçlü bir şekilde silahlandırabilen bir güç" haline geldiğini iddia eden Abbas, "Bu nedenle tüm taraflarla birlikte çalışmamız bizim için önemli" diye ekledi.

Abbas, CHP'nin dışında, Amerika Birleşik Devletleri ve Kanada'daki Yahudi örgütlerini söz konusu müteffiklik içinde değerlendirdi.

Öte yandan, Özcan, CHP'nin "Çin’de kamplarda zorunlu çalıştırma karşıtı yasayı açıkça desteklediğini, ancak bunun için [ABD Kongresinde] aktif olarak lobi yapmadığını" söyledi. Tasarı ise Çin'deki tedarik zincirlerinin ne şekilde etkilenebileceği konusunda endişe yaşayan büyük ABD şirketleri tarafından reddedilmesiyle karşı karşıya.

Abbas ise, "Mücadele verdiğimiz durum bu" diye belirtirken, “Bu nedenle CHP ve diğer müttefiklerle birlikte çalışmamız gerekiyor” dedi.

Etiketler
Muhalefet Türkiye