Macron'dan Dağlık Karabağ açıklaması: Türkiye'nin politikası düşüncesiz ve tehlikeli

Macron, "Türkiye'nin açıklamaları Dağlık Karabağ'ın alınmasını meşru gösterir nitelikte" dedi.

Macron'dan Dağlık Karabağ açıklaması: Türkiye'nin politikası düşüncesiz ve tehlikeli

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Türkiye'nin Dağlık Karabağ politikasını eleştirdi.

Ankara'nın açıklamalarını "düşüncesiz ve tehlikeli" olarak niteleyen Macron, Ermenistan için endişeli olduklarını söyledi.

Fransa Cumhurbaşkanı, Letonya'daki temasları kapsamında düzenlenen basın toplantısında Azerbaycan ile Ermenistan arasında devam eden Dağlık Karabağ kriziyle ilgili bir soruya, "Türkiye'den bu konuda yapılan politik açıklamaları dinledim. Bunların düşüncesiz ve tehlikeli olduğunu düşünüyorum.

Fransa'nın temkinli ve Minks grubu içindeki tarafsız rolü gözönünde bulundurulduğunda Türkiye'nin savaşçıl açıklamaları nedeniyle özellikle de Ermenistan'a yönelik büyük endişe içindeyiz. Türkiye'nin açıklamaları, Dağlık Karabağ'ın alınmasını meşru gösterir nitelikte" şeklinde cevap verdi.

Konuyu Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan ile konuştuğunu söyleyen Macron, "Her iki lidere de çatışmaları koşulsuz olarak durdurmaları talebinde bulundum. Azerbaycan tarafından orantısız saldırıların geldiğine yönelik tespitler var. Şimdilik Dağlık Karabağ krizinin bölgeye yayıldığına dair bir işaret yok. Şu aşamada temkinli olmalıyız." diye konuştu.

Macron, konuyu Rusya lideri Vladimir Putin ve ABD Başkanı Donald Trump ile de görüşeceğini kaydetti.

Çavuşoğlu: Fransa'nın işgali desteklemesi anlamına geliyor

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Macron'un açıklamalarına tepki gösterdi.

Çavuşoğlu, Macron'un "Azerbaycan toprakları için endişe duymazken, Ermenistan'a dayanışma göstermesi işgali desteklemesi anlamına gelir" diye konuştu.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, "Azerbaycan (Dağlık Karabağ krizi) sahada çözmek istiyorsa biz Azerbaycan'ın yanında olacağız dedik." ifadesini kullandı.

Bakan Çavuşoğlu, Azerbaycan'ın mücadeleyi kendi topraklarında verdiğini belirterek, "Dünyanın neresinde işgalciyle toprakları işgal edilen aynı muameleyi görüyor." diye sordu.

Etiketler
Azerbaycan - Ermenistan gerilimi Macron Türkiye