Suriye'de ABD ve Rusya arasında devriye gerilimi! Askeri araç 'kazası'nda yaralı askerler var

Suriye'de devriye gezen ABD ve Rus askerleri karşı karşıya gelirken 'kaza' olduğu iddia edilen olay sonucunda 4 ABD askeri yaralandı.

Suriye'de ABD ve Rusya arasında devriye gerilimi! Askeri araç 'kazası'nda yaralı askerler var

Suriye’nin Haseke kentinde devriye gezen ABD ve Rus askerleri karşı karşıya geldi. Rusya’ya ait askeri aracın ABD zırhlı aracına "kasıtlı" olarak çarpması sonucu 4 ABD askerinin yaralandığı bildirildi.

Suriye’nin kuzeydoğusunda yer alan Haseke kentinde devriye gezen ABD ve Rus askerleri karşı karşıya geldi. Bölgede devriye yapmak isteyen Rus askerlerine ABD askerlerinin engel olduğu ifade edildi.

ABD askerlerinin ise geri adım atmayarak Rus askeri araçlarının geçişini engellemeye çalıştığı belirtildi. Bunun üzerine Rus askeri helikopteri, ABD askerlerinin üzerinde alçak uçuş gerçekleştirdi.

Ayrıca Rusya’ya ait askeri bir aracın "kasıtlı" olarak ABD zırhlı aracına çarptığı ifade edildi. Bir ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) yetkilisi, çarpma sonucu 4 ABD askerinin hafif şekilde yaralandığını bildirdi. Yaralı askerlerin tedavi altına alındığı aktarıldı.

CNN'in, ABD'li yetkililere dayandırdığı haberinde, dün Suriye'nin doğusunda Rus konvoyundan bir aracın, 'kasti olarak' Amerikan ordusuna ait bir araca çarpması sonucu en az 4 Amerikan askerinin yara aldığı iddiasına yer verildi. Habere göre ABD'li yetkililer, kazanın meydana geldiği alanda Rus askeri helikopterinin hızlı ve alçak uçuş yaptığını, bunun genellikle alandaki askerleri dağıtmak için kullanılan bir taktik olduğunu ifade etti.

Haberde, ilk anlardan itibaren ABD ordusunun durumdan haberdar olduğu ancak buna rağmen ABD Savunma Bakanlığının (Pentagon) henüz resmi bir açıklama yapmadığı belirtildi. Olayda yaralanan Amerikan askerlerinin durumunun ağır olmadığı kaydedildi. Bu olayın, "Suriye'deki Rus birlikleri ile ABD ordusunun Suriye'de karşılaşması sonucu Amerikan askerlerinin yaralandığı ilk olay" olduğu belirtildi.

ABD Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü John Ullyot, Suriye'de Çarşamba günü bir ABD askeri aracı ile Rus askeri aracı arasında çarpışma yaşandığını doğruladı. Ullyot'un yaptığı açıklamada, dört ABD askerinin yaralandığı olayda 'kusurun Ruslara ait olduğu' ve 'ABD askerlerinin gerginliğin tırmanmaması için geri çekildiği' iddiasına yer verildi.

Açıklamada şu ifadeler yer aldı:

"25 Ağustos'ta Suriye saatiyle sabah 10 sularında IŞİD karşıtı koalisyonun rutin güvenlik devriyesi Suriye'nin kuzeydoğusundaki Deyrik yakınlarında Rus askeri devriyesiyle karşılaştı. Bu temas sırasında bir Rus aracı, Koalisyon'a ait mayına dayanıklı pusuya karşı korumalı arazi aracına (M-ATV) çarptı ve araçtaki personelde yaralanmalara sebep oldu. Gerginliğin tırmanmaması için Koalisyon devriyesi bölgeyi terk etti. Bunun gibi güvensiz ve profesyonellik dışı davranışlar ABD ve Rusya'nın Aralık 2019'da uzlaştığı gerilimi azaltma protokollerinin bir ihlalini temsil etmektedir. Koalisyon ve ABD hiçbir ulusal askeri güçle gerilimin tırmanmasının peşinde değildir, ancak ABD güçleri saldırgan eylemlere karşı kendilerini koruma hakkını ve sorumluluğunu da her zaman saklı tutmaktadır."

Etiketler
Rusya Suriye