Trump: İsrail ve BAE ikili ilişkilerin tamamen normalleştirilmesi için anlaşmaya vardı

ABD Başkanı Donald Trump, İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu ve Birleşik Arap Emirlikleri lideri Şeyh Muhammed bin Zayed'in ikili ilişkilerin tamamen normalleştirilmesi konusunda anlaşmaya vardıklarını duyurdu.

Trump: İsrail ve BAE ikili ilişkilerin tamamen normalleştirilmesi için anlaşmaya vardı

ABD Başkanı Donald Trump, İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu ve Birleşik Arap Emirlikleri lideri Şeyh Muhammed bin Zayed'in ikili ilişkilerin tamamen normalleştirilmesi konusunda anlaşmaya vardıklarını duyurdu.

Açıklamada, İsrail ve BAE heyetlerinin önümüzdeki haftalarda bir dizi konuda ikili anlaşma imzalamak için bir araya gelecekleri de belirtildi.

Reuters’ın üst düzey Beyaz Saray yetkililerinden aldığı bilgiye göre, anlaşma İsrail’in, Batı Şeria’daki ilhak planlarını askıya alması karşılığında BAE ile ilişkilerinin tam normalleşmesini öngörüyor.

Trump’ın anlaşmaya arabuluculuk yaptığı belirtiliyor.

NETANYAHU: NORMALLEŞME ANLAŞMASI TARİHİ BİR ADIM

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, ABD’nin arabuluculuğunda Tel Aviv ile BAE arasındaki normalleşme anlaşmasını tarihi bir adım olarak değerlendirdi.

Netanyahu sosyal medya hesabından BAE ile İsrail arasında varılan anlaşmayı duyuran ABD Başkanı Donald Trump’ın twitini alıntılayarak, “Bu tarihi bir gün” değerlendirmesi yaptı.

Netanyahu ayrıca, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, yerel saat ile 20:00'de geniş bir açıklama yapacağını kaydetti.

Öte yandan İsrail Kamu Yayın Kuruluşu KAN’ın haberine göre, bugün düzenlenen bir toplantıdan beklenmedik bir şekilde ayrılan Netanyahu, döndükten sonra “Daha sonra ayrılma sebebini öğreneceksiniz” dediği belirtildi.

KAN’ın haberinde Netanyahu’nun 1 Temmuz’da gerçekleştirilmesi planlanan işgal altındaki Batı Şeria’nın bazı kısımlarını ilhak planını BAE ile barış anlaşmasını imzalamak amacıyla ertelediğine dikkat çekildi.

BAE, 1979’da Mısır’ın, 1994’te de Ürdün’ün ardından İsrail ile barış anlaşmasını imzalayan 3’üncü Arap ülkesi oldu.

HAMAS: HALKIMIZIN SIRTINA İNDİRİLEN BIÇAK DARBESİ

Anlaşmanın duyurulmasının ardından Hamas'tan tepki geldi. Hamas'tan yapılan açıklamada, "BAE ile İsrail'in normalleşme anlaşması, halkımızın sırtına indirilen hain bir bıçak darbesidir" denildi.

NETANYAHU İLHAK PLANINI GEÇİCİ OLARAK ERTELEDİ

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, işgal altındaki Batı Şeria’nın bazı kısımlarını ilhak planını, BAE ile normalleşme anlaşması karşılığında ertelediğini açıkladı.

Netanyahu, anlaşmaya ilişkin Batı Kudüs’teki başbakanlık ofisinde düzenlediği basın toplantısında, BAE ile "barışa karşılık barış" esası üzerine anlaşma imzalandığını, bu anlaşmanın, ticaret, turizm ve havacılık alanlarını kapsadığını belirtti.

İşgal altındaki Batı Şeria’nın bazı kısımlarını ilhak planına ilişkin ise Netanyahu, “ABD Başkanı Donald Trump, Batı Şeria'nın bazı kısımlarının ilhakını geçici olarak askıya almamı istedi, ben de kabul ettim” dedi.

Netanyahu, ilhak planının ABD ile tam koordineli bir şekilde devam edeceğine vurgu yaparak, “İlhak planımızda herhangi bir değişiklik yoktur” ifadesini kullandı.

DAMAT KUSHNER: BAŞKA BİR ÜLKE DAHA İSRAİL İLE ANLAŞMA YAPABİLİR

Sputnik'in aktardığına göre, ABD Başkanı Donald Trump'ın damadı ve danışmanı Jared Kushner, BAE ile İsrail arasında imzalanan anlaşmanın Filistinlilere de müzakere masasında yer almaya imkan tanıyabileceğini belirtti. Kushner ayrıca, 'önümüzdeki günlerde başka bir ülkenin daha İsrail ile anlaşma yapabileceğini' açıkladı.

ANLAŞMA İÇİN İMZA TÖRENİ BEYAZ SARAY'DA YAPILACAK

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Robert O'Brien, İsrail ile BAE arasında varılan anlaşma için ilerleyen günlerde liderlerin katılımıyla, Beyaz Saray'da resmi bir imza töreni yapılabileceğini açıkladı.

ABD Başkanı Donald Trump'ın, BAE ve İsrail arasında ilişkilerin tamamen normalleştirilmesine yönelik bir anlaşma imzalandığını duyurmasının ardından, Trump'ın damadı ve danışmanı Jared Kushner ile Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı O'Brien, gazetecilerin karşısına çıktı.

Anlaşma kapsamında, Dubai ve Tel Aviv arasındaki uçuşların da açılacağını aktaran Kushner, artık Mescid-i Aksa başta olmak üzere bölgedeki kutsal mekanları ziyaret etmek isteyen Müslümanların daha az zahmet çekeceğini kaydetti.

Kushner, Filistin tarafının anlaşmayı iyi karşılamadığının anımsatılması üzerine "Filistin liderlerinin bu sorunları çözmeye çalışmasını bekleyemeyiz" yorumunda bulundu.

FİLİSTİN YÖNETİMİNDEN TEPKİ

İsrail ile Birleşik Arap Emirlikleri'nin ilişkilerini "tamamen normalleştirmek" için anlaşmaya vardıklarını açıklamasının ardından Filistin Yönetimi yaptığı açıklamada, "BAE'nin İsrail ile anlaşması Kudüs, Mescid-i Aksa ve Filistin davasına ihanettir" ifadelerini kullandı.

Etiketler
İsrail Donald Trump Birleşik Arap Emirlikleri