Göçmenlerin hayati riski artıyor

Göçmenler kıyıya varmak için bin bir çaba gösterirken aynı zamanda koronavirüse de yakalanıyor. Malta açıklarında mahsur kalan göçmenlerin Covid-19 testi pozitif çıktı. Tunus’ta ise bir tekne daha battı, Libya kıyılarında ise göçmenlere ateş açıldı.

Göçmenlerin hayati riski artıyor

Dünyanın dört bir yanında pandeminin yol açtığı insani kriz katlanırken en güvensiz koşullara maruz kalan ve hayatta kalma mücadelesi veren göçmenlerin koşulları her geçen gün daha da zorlaşıyor. Akdeniz'e açılan bir göçmen teknesi daha batarken teknede bulunanlara ulaşmak için arama kurtarma çalışmaları yürütülüyor.

Önceki gün, Tunus'tan İtalya'ya gitmeye çalışan bir göçmen teknesi Akdeniz'de alabora oldu. Tunus Savunma Bakanlığı, Safaks sahilinden denize açılan teknenin ülkenin güneyindeki El-Mehdiye kenti açıklarında battığını açıkladı. Uluslararası yardım kuruluşlarının çağrısıyla kurtarma faaliyetleri yürütülürken yalnızca bir göçmenin kurtarıldığı, teknedeki yaklaşık 25 göçmenin kaybolduğu, hayatta kaldıklarına dair bir emareye ulaşılamadığı kaydedildi.

TESTLERİ POZİTİF ÇIKTI

Salgın koşullarında umut yolculuğuna çıkan göçmenlerin koronavirüse yakalanma olasılığında da artış gözlemlendi.

BirGün'ün haberine göre, Malta açıklarında geçen haftadan bu yana mahsur kalan göçmen teknesi kurtarılırken, teknedeki göçmenlerin yarısından fazlasının Covid-19'a yakalandığı ortaya çıktı.

Maltalı yetkililer, sahil güvenlik ekipleri tarafından kurtarılan 94 göçmen arasından 20 kişinin testinin negatif çıktığını, dokuz kişinin test sonuçlarının beklendiğini, 65 göçmenin ise testinin pozitif çıktığını duyurdu.

KARANTİNADAN KAÇTILAR

İspanya'da ise salgın nedeniyle gözetim altında tutulan göçmenler kaldıkları tesisten kaçtı. İspanya Ulusal Polis Teşkilatı, Murcia'daki limanda yer alan tesislerden 100 göçmenin kaçtığını duyururken, 85 göçmenin bulunarak yeniden tesislere getirildiğini aktardı.

Ülkeye, geçen hafta giren 454 göçmen tespit edilmiş, aralarındaki 34 kişinin Covid-19 testlerinin pozitif çıkması üzerine diğer göçmenler de 14 günlük karantina altına alınmıştı.

ÜÇ SUDANLI ÖLDÜRÜLDÜ

Libya'da önceki gün Ulusal Mutabakat Hükümeti'ne (UMH) bağlı sahil güvenlik ekipleri, Akdeniz'e açılan göçmenleri denizden geri çevirip karaya çıkarmaya zorlamış, açtıkları ateş sonucu üç Sudanlı göçmen hayatını kaybetmişti.

Birleşmiş Milletler'e (BM) bağlı Uluslararası Göç Örgütü, 70'ten fazla göçmeni taşıyan teknenin zorla Khums limanına götürüldüğünü, buna tepki gösteren göçmenlere ateş açıldığını belirterek, "Avrupa Birliği (AB) ve uluslararası toplumu, savunmasız insanların Libya'ya geri götürülmesine son vermek için acil eylemde bulunmaya çağırıyoruz" duyurusu yapmıştı.

***

Ezidi çocuklar travmalarla yaşıyor

Uluslararası Af Örgütü, IŞİD’in 2014 ile 2017 yılları arasında Irak’ta göçe zorlanan, esir alınan Ezidilere karşı işlediği savaş suçlarına ilişkin bir rapor yayımladı. Raporda, IŞİD tarafından esir tutulan ve daha sonra ailelerine geri dönen 2 bin kadar Ezidi çocuğun fiziksel ve ruhsal sağlık krizi yaşadığına yer verildi.


“Terörün Mirası: IŞİD şiddetinden hayatta kalan Ezidi çocukların durumu” başlıklı raporda, çocukların büyük çoğunluğunun kalıcı yaralar, hastalıklar ve fiziksel sakatlıklarla ailelerinin yanına döndükleri, birçoğunun siyasi telkin ve askeri eğitime maruz bırakıldığına yer verildi.

IŞİD’in erkek çocukları savaşmaya zorladığı, kız çocuklarına cinsel şiddet uyguladığı belirtilen raporda, geri dönen bu çocuklara ve ailelerine, başka bir ülkeye yerleşebilmeleri için yapılan başvurularda öncelik verilmesi gerektiği kaydedildi. Raporda, “Uluslararası toplum, bu çocukların haklarına yönelik ihlallerle ilgili eksiksiz onarım sağlanması için ellerinden geleni yapmalı ve çocuklara hak ettikleri desteği vermelidir” çağrısı yapıldı.

Etiketler
Libya