Türkiye için üretilen F-35 hakkında yeni gelişme

S-400 hava savunma sistemlerini satın alması nedeniyle F-35 programından çıkarılan Türkiye için üretilen uçaklar, ABD Hava Kuvvetleri envanterine kaydediliyor.

Türkiye için üretilen F-35 hakkında yeni gelişme

Geçtiğimiz yıl Türkiye’nin F-35 programından çıkarılmasının ardından ABD Savunma Bakanlığı, bir yıl süren spekülasyonun ardından Türkiye için üretilen F-35’lerin akıbeti hakkında kararını verdi.

ABD Hava Kuvvetleri, Lockheed Martin’le yaptığı 862 milyon dolarlık bir anlaşmanın parçası olarak, Türkiye için üretilen sekiz F-35 savaş uçağını satın alacak.

Anlaşma ayrıca ABD için üretilen altı F-35A ve Türkiye için üretilen F-35’in ABD konfigürasyonuna uygun şekilde modifikasyonunu da içeriyor.

Türkiye, yüz adet F-35 savaş uçağı satın almayı planlıyordu. Ancak Rusya’dan S-400 hava savunma sistemlerini satın aldığı için geçtiğimiz yıl F-35 programından çıkarılmıştı.

Türkiye’nin ilk F-35’i üretilmiş, pilot ve bakım görevlileri ABD’de uçağa dair eğitim alıyordu. Üretilen bu uçak, Türkiye’ye teslim edilmemişti.

Lockheed Martin, geçen günlerde F-35 programının internet sitesinde bulunan "Küresel Katılımcılar" listesinden Türkiye'yi çıkarmıştı.

Etiketler
Türkiye