Putin'den 'koronavirüs' krizini anlattı: 'Tüm sorunları çözemedik'

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, koronavirüs pandemisinin ülke ekonomisindeki etkilerini değerlendirdi.

Putin'den 'koronavirüs' krizini anlattı: 'Tüm sorunları çözemedik'

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, yeni tip koronavirüsün yol açtığı krizle mücadele için aldıkları kararların 'tam isabet sağladığını' ancak bu süreçte bazı sorunların da yaşandığını söyledi.

Independent Türkçe'de yer alan habere göre; Pandeminin ve ona bağlı olarak uygulanan kısıtlamaların küresel ekonomiyi kelimenin tam anlamıyla dondurduğunu söyleyen Putin, "Çoğu ülkede birçok üretim tesisi, şantiye durdu, ticari hacimleri düştü. Bazı yerlerde işsizlik de kritik seviyeye kadar yükseldi. Rusya'ya bakacak olursak, nisanda GSYİH yüzde 12, mayısta yüzde 10.9 azaldı. Durum, hızlı önlemler almamızı gerektirdi. Objektif olursak, elbette tüm sorunları çözemedik” dedi.

Putin, federal bütçenin planlanmasına ilişkin video konferans yöntemiyle yetkililerle yaptığı toplantıda, ülke ekonomisini değerlendirdi.

Rus lider, yeni tip koronavirüsün ekonomik etkileri karşısında çocuklu ailelere yapılan doğrudan ödemeleri, işsizlik maaşının artırılmasını, vergi ödemelerinin iptal edilmesini, ana sektörlerdeki işletmelere ek siparişler verilmesini anımsatarak "Aldığımız kararlar tam isabet sağladı. Ancak birtakım sorunlar da yaşandı" dedi.

Putin, şöyle devam etti:

Çoğu ülkede birçok üretim tesisi, şantiye durdu, ticari hacimleri düştü. Bazı yerlerde işsizlik de kritik seviyeye kadar yükseldi. Rusya'ya bakacak olursak, nisanda GSYİH yüzde 12, mayısta yüzde 10.9 azaldı.

Durum, hızlı önlemler almamızı gerektirdi. Objektif olursak, elbette tüm sorunları çözemedik. Krizin derinliği çok ciddiydi ve olumsuz sonuçları vatandaşlar tarafından hissedildi.

Ancak önceki yıllarda sorumluluk bilinciyle yürütülen bütçe ve para politikaları, biriktirilen rezervler sayesinde tam zamanında isabetli, Rusya için emsalsiz kararlar aldık. Bugün söyleyebiliriz ki, bu önlemler sonuç verdi, krizin şiddetini önemli ölçüde azaltma imkânı sağladı. Bugün kısıtlama uygulamalarını kaldırdıkça Rusya'da ekonomik hareketlilik kademeli olarak yeniden sağlanıyor.

"İş piyasasındaki durum zor"

Rusya'da iş piyasasındaki durumun da zor olduğunu belirten Putin, "Birçok işletme, normal çalışma rejimine döndü. Şirketler, yarı zamanlı çalışmayı iptal ediyor, çalışanlarını zorunlu tatillerden döndürüyor. Ancak, işsiz sayısı yüksek kalmaya devam ediyor. Yaklaşık üç milyon kişi istihdam kurumlarında kayıtlı." diye konuştu.

Putin, "Ekonomi politikasında en büyük hedefimiz, istihdam seviyesini iyileştirmek, insanlara çalışma, para kazanma ve ailelerine olanak sağlama fırsatını vermektir." ifadelerini kullandı.

Etiketler
Vladimir Putin Rusya