Seattle Belediye Başkanı: Protestocuların ilan ettiği 'özerk bölgeyi' dağıtacağız

Seattle Belediye Başkanı Jenny Durkan, protestocuların ilan ettin otonom bölgeyi dağıtacaklarını açıkladı. Durkan, "Bu olanlar böyle devam edemez" dedi.

Seattle Belediye Başkanı: Protestocuların ilan ettiği 'özerk bölgeyi' dağıtacağız

ABD'nin Washington eyaletine bağlı Seattle'ın Belediye Başkanı Jenny Durkan, kentteki protestocuların yaklaşık 2 hafta önce ilan ettiği "otonom bölgeyi" dağıtacaklarını açıkladı.

ABD'de siyah George Floyd'un öldürülmesinin ardından yaşanan protestolarda, Seattle'da "Capitol Hill" olarak bilinen bölgede göstericilerin kurduğu ve Başkan Donald Trump'ın tepkisini çeken "Capitol Hill Otonom Bölgesi" hakkında yerel yönetim adım attı.

Seattle Belediye Başkanı Durkan, göstericilerin polislerin almadığı bölgede, hafta sonu 19 yaşındaki bir kişinin ölümüne yol açan iki ayrı silahlı şiddet olayı yaşandığını belirterek, "Bu yaşananlar, barışçıl protestocuların savunduğu değişim mesajını baltalamakta ve dikkati başka yöne çekmektedir" ifadelerini kullandı.

Barışçıl protestocuların Capitol Hill bölgesinde toplanmaya devam edeceğini belirten Durkan, "Bölgede devam eden düzensizlik, şiddet ve bunların bölgedeki halk ve işletmeler üzerindeki etkileri adalet ve eşitsiz mesajıyla uyuşmamaktadır, bu olanlar böyle devam edemez" değerlendirmesinde bulundu.

Alanın dağıtılacağını ve güvenlik güçleri ile alandaki protestocuların iletişim halinde olduğunu kaydeden Durkan, "Bu bölgedeki protestocuları organize edenler ve diğerlerinin, alandaki protestocuları gönüllü bir şekilde alandan ayrılmaya teşvik edeceğini umuyorum" dedi.

CAPİTOL HİLL OTONOM BÖLGESİ

ABD'li siyah yurttaş George Floyd'un polis tarafından öldürülmesinin ardından başlayan protestolar tüm ülkeye yayılmıştı.

Seattle kentinde günlerdir süren şiddetli çatışmaların ardından polis, Capitol Hill bölgesinden çekilmişti. Polisin çekilmesinin ardından eylemciler bölgenin etrafına barikatlar kurarak otonomi ilan etti. “Capitol Hill Autonomous Zone” adını verdikleri bölgeye eylemciler kısaca “CHAZ” ismini verdi.

Kurulan otonom bölgede ücretsiz sağlık hizmeti verilirken, ihtiyacı olanlara yemek dağıtılıyor. Güvenlik ve temizlik gibi işler ise, mahallelinin yarattığı mekanizmalarca yürütülüyor. Gösterciler her gün etkinlik düzenlerken, serbest kürsüde konuşmalar yapılıyor.

TRUMP, "ÇİRKİN ANARŞİSTLER ACİLEN DURDURULMALI" DEMİŞTİ

Protestocuların Seattle'da otonomi ilan etmesinin ardından açıklama yapan ABD Başkanı Donald Trump, "Seattle, iç teröristlerin egemenliğine geçti" açıklamasında bulunmuştu.

Washington Valisi Demokrat Jay Inslee ve Seattle Belediye Başkanı Demokrat Jenny Durkan'a tepki gösteren Trump, "Şehrinizi geri alın. Almazsanız, ben alırım. Bu bir oyun değil. Bu çirkin anarşistler acilen durdurulmalı. Hızlı hareket edin" tehdidinde bulunmuştu.

Trump, "Radikal solcu Demokratlar tarafından yönetilen Seattle, iç teröristlerin egemenliğine geçti. Kanun ve nizam!" demişti.

Konuyla ilgili Fox News'e başka bir açıklama daha yapan Trump, "Seattle'ın anarşistler tarafından işgal edilmesine izin vermeyeceğiz" ifadelerini kullanmıştı.

Etiketler