Trump'ın önerdiği hidroksiklorokin Kovid-19'u önlemede 'başarısız'

Hidroksiklorokin üzerine yapılan son araştırma, ilacın koronavirüse yakalanmayı önlemediği sonucuna vardı. Öte yandan Dünya Sağlık Örgütü, Mayıs ayı sonunda durdurduğu ilacın denemelerine yeniden başlayacağını duyurdu.

Trump'ın önerdiği hidroksiklorokin Kovid-19'u önlemede 'başarısız'

ABD ve Kanada’dan iki üniversitenin ortaklığıyla yapılan son araştırma, koronavirüs tedavisinde kullanılan ‘Hidroksiklorokin’ isimli ilacın hastalığın önleyici tedavisinde başarısız olduğu sonucuna vardı. Öte yandan Dünya Sağlık Örgütü, güvenlik endişesiyle durdurulan "Hidroksiklorokin" isimli ilacın denemelerinin yeniden başlatılacağını duyurdu.

Minnesota ve Kanada Üniversitesi'nden bilim insanları tarafından gerçekleştirilen ve New England Journal of Medicine'da yayınlanan yeni bir araştırmaya göre, ABD Başkanı Trump tarafından da önerilen ve yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karşı etkili olduğu belirtilen hidroksiklorokin ilacı, sağlıklı kişilerin hastalığa yakalanmasını önlemiyor.

Söz konusu çalışma, ilaç hakkında randomize kontrollü ilk çalışma olarak öne çıkıyor.

Harvard Küresel Sağlık Enstitüsü Başkanı Ashish Jha, bu çalışmanın hidroksiklorokin hakkındaki çalışmalar için bir son teşkil etmediğini ancak ilacın Covid-19'a karşı etkisinin minimum düzeyde olduğunu gösterdiğini belirtti.

Çalışmaya, Kovid-19 yakalanmış biriyle aynı evde yaşayan ve yeterli koruyucu ekipmanı olmadan Kovid-19'lu hastalarla ilgilenen sağlık çalışanlarından oluşan 821 kişi dahil edildi.

İlacın verildiği kişilerin yüzde 12'sinde Kovid-19'un geliştiği görüldü ve ilacı kullananların yaklaşık yüzde 40'ında bulantı, karın ağrısı ve ishal gibi yan etkiler görüldü.

DSÖ, İLAÇ DENEMELERİNE YENİDEN BAŞLIYOR

Öte yandan Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, ilacın denemelerinin yeniden başlatılacağını duyurdu.

DSÖ'nün İsviçre'nin Cenevre kentindeki merkezinde video konferans yoluyla basın toplantısı düzenleyen Ghebreyesus, geçen hafta "Dayanışma Denemesi Yürütme Grubu"nun toplandığını ve Kovid-19 hastalarının tedavilerinde kullanılan "Hidroksiklorokin"in kullanımının "güvenlik endişeleri" nedeniyle geçici olarak askıya alındığını anımsattı.

Kaynak: BirGün

Etiketler
Koronavirüs