Trump'ın İncil yürüyüşüne eşlik eden ABD Savunma Bakanı: Nereye gittiğimi bilmiyordum

ABD Başkanı Trump'ın George Floyd isyanına karşı İncil yürüyüşü ve kilise önünde poz verme seansına eşlik eden Esper, eleştiriler üzerine nereye gittiğinden haberi olmadığı savunmasını yaptı.

Trump'ın İncil yürüyüşüne eşlik eden ABD Savunma Bakanı: Nereye gittiğimi bilmiyordum

ABD Başkan Donald Trump'ın George Floyd eylemcilerini tehdit eden açıklamalar yapması ve Beyaz Saray önündeki barışçı protestocuları aşırı güçle dağıttırmasının ardından elinde tuttuğu İncil'le yürüyüşe geçip St. John Episkopal Kilisesi'nde poz vermesi, başlı başına eleştiri konusu haline geldi.

İncil yürüyüşü ve kilise önünde poz verme seansına eşlik eden Savunma Bakanı Mark Esper de eleştirilenler arasında yerini aldı.

Bir Pentagon yetkilisinin Esper'in Trump'a set çekemese bile muhalefet etmesi gerektiğini söyleyerek verdiği istifa mektubunun The Washington Post gazetesinde yayımlanmasının ardından, Savunma Bakanı savunmaya geçti.

Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'nun 'kankası' olması sayesinde Pentagon'un başına geçtiğine dair spekülasyonlar bulunan Esper, yürüyüşün amacının kilisede poz vermek olduğunu önceden bilmediğini iddia etti.

NBC News'a konuşan Pentagon şefi, "İki şey yapacağımı sanıyordum: Oluşan bazı zararları görmek ve askerlerle konuşmak. Nereye gittiğimi bilmiyordum. Gerçekten ne kadar hasar oluştuğunu görmek istiyordum" dedi.

Bakandan önce bir Pentagon yetkilisi de gazeteciler şunları söyledi:

"Savunma Bakanı Mark Esper ve Genelkurmay Başkanı Mark Milley, Trump'a, St. John Episkopal Kilisesi'ni ziyaret için eşlik ettiklerinin farkında değildi. Bunun için park polisi ve kolluk kuvvetlerinin meydanı temizleme kararı aldığının farkında değildi."

Yetkili, Pentagon'un iki en üst düzey isminin Trump'ın protestoların devam ettiği eyaletlere ABD ordusunun birimlerini konuşlandırma kararıyla ilgili toplantıya katılmak için Beyaz Saray'da bulunduklarını belirtti.

Pentagon'un savunma politikalarından sorumlu eski müsteşar yardımcısı James Miller ise WPost'ta yayımlatarak dünyaya duyurduğu istifasında, kendisi gibi ABD Anayasasını desteklemek ve korumak üzerine görev yemini eden Esper'in 1 Haziran 2020'de bu yemini ihlal ettiğini dile getirmişti.

Beyaz Saray önünde yasalara uyarak protesto yapanların gaz ve plastik mermiyle dağıtıldığını, bunun sırf Başkan'ın poz verebilmesi için yapıldığını ve bu kilise önünde fotoğraf pozu için Trump'ın yürüyüşüne Esper'in eşlik ettiğini sıralayan Miller, Trump'ın bu eylemleriyle 'yasaların aslına sadık kalınarak uygulanması için ettiği yemini ve anayasanın insanların barışçı toplanması hakkını da içeren birinci ek maddesini çiğnediğini' belirterek şöyle dedi:

"Başkan Trump'ın bu iğrenç güç kullanımı emrini vermesini belki durduramazdın, ama karşı çıkmayı tercih edebilirdin. Ama onun yerine açıkça destekledin."

Etiketler
Kilis Ordu Lise