New York'ta polis göstericilerin üzerine araç sürdü

George Floyd'un polis tarafından öldürülmesinin ardından protestoların sürdüğü ABD'de polis göstericilerin üzerine araç sürdü.

ABD’de ırkçı bir polisin siyah vatandaş George Floyd’u gözaltı sırasında boğarak öldürmesine tepki olarak düzenlenen eylemler 30’dan fazla kente yayılırken, ülkenin birçok noktasından dün protestoculara karşı yeni polis şiddeti haberleri geldi.

Floyd’un öldürülmesine duyulan öfkenin ekonomik eşitsizliğe karşı birleştiği eylemlerde polis araçları ateşe verilip birçok dükkan yağmalanırken, polis de eylemcilere plastik mermi ve biber gazıyla saldırdı.

New York polisinin eylemcilerin barikatlarına araçla daldığı ve birçok gazetecinin saldırıya uğradığı, 25 kentte sokağa çıkma yasağı ilan edilmesine varan olaylar şöyle:

INDIANAPOLIS’TE BİR KİŞİ ÖLDÜ

Indianapolis kent merkezinde, protestolar sırasında bir kişinin öldüğü ve iki kişinin yaralandığı açıklandı. Emniyet müdürü Randal Taylor, ölen kişinin ismini veya nasıl öldürüldüğüne dair ayrıntıları açıklamadı; polisin ateş açmadığını söylemekle yetindi.

NEW YORK’TA BARİKATA ARAÇ SÜREN POLİSE ÖFKE

Gecenin en tepki çeken olaylarından biri, New York’ta polisin, bir barikatı aşarak eylemcilerin üzerine araba sürmesi oldu. New York Belediye Başkanı Bill de Blasio’nun polisin bu adımını savunması tepkiyi artırdı. Eylemcilerin mesajının ‘açık ve net’ bir şekilde duyulduğunu söyleyen de Blasio, barikat görüntüleri için “Video rahatsız ediciydi. Polislerin bunu yapmamış olmasını isterdim ama aynı zamanda bu durumu onların başlatmadığını da anlıyorum. Olay, bir grup protestocunun o polis aracının etrafını sarması, araca saldırmasıyla başladı” dedi.

Polisin günlerdir süren protestolarda reşit olmayan eylemcileri gözaltına aldığı, eylemcilere saldırdığı, polis tarafından yere itilen bir kadının hastaneye kaldırıldığı New York’ta, bu açıklamanın ardından Bill de Blasio’ya istifa çağrıları yağıyor. (Gazete Duvar)

Etiketler
Polis New York