İade edilen maskeler İngiliz medyasının gündeminde: Süreç atılan bir e-posta ile başlamış

İngiltere medyasının gündeminde, Türkiye'den gönderilen ve daha sonra iade edilen tıbbi malzeme yardımı var. İngiltere merkezli The Telegraph gazetesi sürecin detaylarını aktararak, atılan bir e-posta ile başladığını yazdı.

İade edilen maskeler İngiliz medyasının gündeminde: Süreç atılan bir e-posta ile başlamış

İngiltere merkezli The Telegraph gazetesi, "fiyasko" olarak nitelendirdiği Türkiye'nin Britanya'ya medikal koruma ekipmanı gönderme sürecinin Türk bir "tişört satıcısının" Londra'ya "yardım edebileceğini söylemesiyle başladığını" belirtti.

T24'ün Telegraph gazetesinden aktardığına göre, İstanbul merkezli Selegna Tekstil isimli şirket, ilk olarak şirketten Mehmet Düzen'in Britanya Sağlık Bakanlığı'yla ekipman ihtiyaçları konusunda iletişime geçmesinden sonra Britanya hükûmetinin dikkatini çekti.

Gazetenin aktardığına göre e-postada Düzen, yüz binlerce medikal önlük yapma kapasitesine sahip bir fabrikası olduğunu ve hepsinin sağlık standartlarına uygun olacağını ifade etti.

Britanya Sağlık Bakanlığı'nın yaklaşık iki hafta boyunca cevap vermediği, ancak Çin'deki tedarik zincirinin durması ve hastanelerin kıtlık çekmeye başlamasının ardından olumlu dönüş yaptığı belirtildi.

Görüşmelerin sonucunda Selegna fabrikasında 400 bin önlük üretilmesi ve Britanya'ya gönderilmesine karar verildi. Britanya'nın Selegna'ya standartlar konusunda kol uzunluğundan kumaş türüne kadar düzenlemeler içeren karmaşık dökümanlar gönderdiği belirtildi.

Dökümanlara göre Selegna şirketinin 31 Ocak 2020'de kurulduğu ve tişört ile eşofman ürettiği görülüyor. Telegraph'a göre haber "dünyaya yayıldıkça" Düzen ve şirketin sahibi olan kardeşi Naile, "yüksek standartlı sağlık ekipmanı" üretimine dönüş yaptı. Daha önce tatlı yapımı için kullanılan bir fabrikada maske üretimine dönüldü.

Sağlık Hizmetleri Mühimmat Birliği'nin Başkanı Mark Roscrow, Selegna'nın tecrübesizliğinin "kendilerini alarma geçirmesi gerektiğini" söyledi. Roscrow, "O şirketi dikkatlice kontrol etmeliydik. Şirketin tecrübesizliğine baktığımızda riskleri görmeliydik" dedi ve ekledi; "Onlara güvendik ama şimdi bunun bir hata olduğunu görüyoruz. Paramızı çöpe atmış olduk".

Dün The Guardian, Britanya'nın Türkiye'den satın aldığı ve Koronavirüs salgını nedeniyle alınan ihracat kısıtlama kararı nedeniyle ulaşması zaman alan 400 bin kişisel koruyucu ekipmanın standartlara uymadığını yazmıştı. Gazete, Britanya Sağlık Bakanlığı kaynakları iade edilecek ekipmanların ücretinin geri alınacağını belirtti.

Birleşik Krallık Ankara Büyükelçisi Dominick Chilcott, Türkiye'den İngiltere'ye gönderilen 400 bin adet koruyucu önlüğün güvenlik standartlarına uygun olmadığına ilişkin haberlerle ilgili açıklamasında "Kişisel koruyucu ekipmanın kullanılamaz halde olduğuyla ilgili Birleşik Krallık medyasında yer alan haberler doğru değildir" dedi.

Haberlerle ilgili olarak Sağlık Bakanlığı' da açıklama yaptı.

Bakanlıktan yapılan açıklamada şu ifadelere yer aldı:

"İngiliz medyasında yer alan, “Türkiye’den İngiltere’ye gönderilen koruyucu giysilerin standartlara uygun bulunmadığına” yönelik haberler üzerine aşağıdaki açıklamaya lüzum görülmüştür.

Bilindiği üzere Türkiye Cumhuriyeti, 7 Nisan tarihinde Birleşik Krallık’a 100.000 adet tulum, 100.000 cerrahi maske ve 50.000 adet N95 maske hibe etmiştir.

Türkiye Cumhuriyeti’nin hibe ettiği ve yine devamında tedarik ettiği ürünlerin tamamına ait CE ve ISO sertifikaları İngiliz tarafına önceden ibraz edilmiştir. Tüm bu ürünler, kamusal sağlık sisteminin idaresini ve koordinasyonunu yürüten National Health Services (NHS)’in onayının ardından İngiltere’ye gönderilmiştir.

Yukarıda anılan haberler üzerine İngiliz makamlarıyla temasa geçilmiş, Türkiye Cumhuriyeti Devleti tarafından gönderilen ürünlerle ilgili hiçbir sorun olmadığı NHS yetkilileri tarafından yazılı olarak teyit edilerek tarafımıza bildirilmiştir.

Ayrıca Dışişleri Bakanlığımız üzerinden de resmi yazı ile İngiltere’nin ilgili makamlarından duruma ait açıklama ve bilgi talep edilmiştir.

AKP ESENLER KADIN KOLLARI ÜYESİ

Koruyucu önlükleri satan Selegna Tekstil şirketinin sahibi Naile Düzen AKP Esenler Kadın Kolları üyesi. Şahıs şirketi olarak İstanbul Ticaret Odası’na 31 Ocak 2020’de kaydı yapılan ve sadece 100 TL sermayesi olan Naile Düzen Selegna Tekstil Sanayi ve Dış Ticaret şirketi kuruluyor. Şirketin sahibi Naile Düzen olarak görülüyor.

Ticaret Sicil Gazetesi’nin 4 Mart 2020 tarihli nüshasında önce Turan Dişli Makinalar Sanayi ve Dış Ticaret Limited Şirketi’nde isim değişikliği yapılarak bu şirket Selegna Tekstil Sanayi ve Dış Ticaret olarak değiştiriliyor. Turan Dişli Makinalar Sanayi isimli şirketin sahibi Şenol Kaya 200 bin TL’lik tek payını Naile Düzen’e devrediyor. Ticaret sicil kayıtlarına göre 4 Mart’ta Naile Düzen ihracat yetkisi olan şirket ile İngiltere’ye 400 bin adet koruyucu önlük üreterek 22 Nisan’da üzerinde Türkiye Cumhuriyeti’ne ait ibareler olan ürünleri teslim ediyor. Naile Düzen Selegna Tekstil Sanayi ve Dış Ticaret ismi ile kurulan sermayesi 100 TL olan şirket ile Selegna Tekstil Sanayi ve Dış Ticaret Şirketi aynı adreste faaliyet gösteriyor.

Etiketler
Koronavirüs İngiltere Türkiye Posta Gazetesi