Koronavirüs bunu da yaptırdı: ABD'de 6 yıl sonra bir ilk

Koronavirüs vaka sayısının 278 bini ve ölü sayısının 7 bin 400'ü aştığı ABD'de, acil insani durum yaptırımları da geçersizleştirdi.

Koronavirüs bunu da yaptırdı: ABD'de 6 yıl sonra bir ilk

Koronavirüs vaka sayısının 278 bini ve ölü sayısının 7 bin 400'ü aştığı ABD'de, acil insani durum yaptırımları da geçersizleştirdi. Ülke, 2014 yılında yaptırım listesine dahil ettiği Rus şirketten solunum cihazı aldı. ABD Hazine Bakanlığı, insani yardım kapsamında gelen söz konusu cihazların, yaptırımdan muaf olacağını açıkladı.

Koronavirüs salgınının en çok etkilediği ülkelerden biri olan ABD, daha önce yaptırım listesine dahil ettiği Rus şirketten solunum cihazı aldı.

Financial Times’ın haberine göre, ABD Hazine Bakanlığı, dış politika ya da ulusal güvenlik amacıyla söz konusu işlemlere onay verebileceğini açıkladı.

Rusya’nın ABD’de salgından en çok etkilenen kent olan New York’a gönderdiği insani yardım malzemeleri içinde ABD’nin yaptırım listesinde bulunan savunma sanayi şirketin Rostec’in bir iştiraki olan Kret’in ürettiği solunum cihazlarının da olduğu öğrenildi.

FT, Kret logolu solunum cihazlarının New York’ta John F Kennedy Havalimanı’nda teslim alınışına dair görüntülerin Rus televizyonlarında tekrar tekrar gösterildiğini, görüntülerin ABD için utandırıcı olduğunu yazdı.

2014 YILINDA YAPTIRIM LİSTESİNE EKLENMİŞTİ

ABD Başkanı Donald Trump, Rus yardımlarına ilişkin, “Rus propagandasına dair kaygılı değilim. Putin çok sayıda yüksek kaliteli ekipman göndermeyi teklif etti, ben de kabul ettim. Bu ekipmanlar birçok insanın hayatını kurtarabilir” demişti.

Söz konusu Kret adlı şirket, “bazı önemli askeri sistemler ve parçalarla birlikte elektronik savaş ve istihbarat ekipmanı ürettiği” gerekçesiyle ABD’nin yaptırım listesine 2014 yılında eklenmişti.

ABD, kargonun tüm parasını ödediğini söylerken, Rus tarafı malzemelerin bir kısmının Rusya Doğrudan Yatırım Fonu tarafından ödendiğini açıkladı.

Rusya, salgınla mücadele kapsamında İtalya’ya da 15 uçak dolusu insani ve tıbbi yardım göndermişti.

Etiketler
Koronavirüs