Koronavirüs, Afrika'da 46 ülkeye yayıldı

Tüm dünyaya yayılan yeni tip koronavirüs (Covid-19), sıcak Afrika kıtasında yavaş yavaş yayılıyor.

Koronavirüs, Afrika'da 46 ülkeye yayıldı

Tüm dünyaya yayılan yeni tip koronavirüs (Covid-19), sıcak Afrika kıtasında yavaş yavaş yayılıyor.

Avrupa ülkelerinden gelen kişiler aracılığıyla Afrika'ya ulaşan Covid-19, kıta ülkelerinden ilk olarak Mısır'da görüldü.

Cezayir, Fas, Nijerya ve Güney Afrika'ya da sıçrayan virüs, daha sonra Burundi, Lesotho, Siera Leone, Komor Adaları ve Güney Sudan hariç kıtanın tüm ülkelerine yayıldı.

Virüsün kıtaya ulaştığı şubat ortasından bu yana 5 bine yakın vaka görülürken, bunların 150'den fazlası ölümle sonuçlandı.

Tedbirler sıkılaştırıldı

Dünya Sağlık Örgütünün (DSÖ), kıtadaki zayıf sağlık altyapısını gözeterek Afrika için yaptığı "Uyanın ve en kötüsüne hazırlanın." uyarısı ile ülkeler, art arda Covid-19'un yayılmasını önlemeye yönelik tedbirler almaya başladı.

İlk başlarda hijyene dikkat edilmesine yönelik uyarılar yapılırken, virüsün kıtada yayılmaya başlamasıyla Kongo Demokratik Cumhuriyeti, Moritanya, Mali başta olmak üzere çok sayıda ülke vaka görülmemesine rağmen tedbirleri artırarak, Fransa, İtalya, Çin, Güney Kore ve İran'dan gelen tüm yolcuların Covid-19 ile mücadele kapsamında karantinaya alınacağını duyurdu.

Sahraaltı Afrika'da şubat sonunda Nijerya'da ilk Covid-19 vakasının Avrupa’dan gelen yolcuda görülmesi, kısa süre sonra Burkina Faso'da Covid-19 nedeniyle ilk ölümün gerçekleşmesi ve Güney Afrika'da vakaların artması üzerine kıta ülkeleri tedbirleri daha da sıkılaştırdı.

Senegal, Gana, Burkina Faso, Kamerun, Güney Afrika dahil çok sayıda Afrika ülkesinde alınan tedbirler kapsamında büyük toplantı ve zirveler ertelendi, kamusal alandaki toplanmalar yasaklandı, restoranlar, eğlence mekanları bir süreliğine kapatıldı, üniversiteler ve okullar tatil edildi, cuma dahil namazların cemaatle kılınması ile kiliselerde toplu ayinler yasaklandı.

Bu adımları Avrupa'da virüsün görüldüğü ülkelerle uçuşların durdurulması, sınırların kapatılması gibi adımlar takip etti. Çok sayıda ülke de uluslararası uçak seferlerinin tamamını durdurdu.

Alınan tüm tedbirlere rağmen Covid-19 hala kıtada yayılmaya devam ediyor.

Covid-19 vakalarının yüksek oranda görüldüğü Senegal, Gana, Burkina Faso, Senegal, Fildişi Sahili, Güney Afrika dahil Afrika ülkelerinin bazıları son çare olarak virüsün yayılmasını önlemek amacıyla birçok şehirde acil durum, karantina kararı aldı, şehirler arası seyahatleri yasakladı veya kısıtladı. Bazı ülkeler de tam gün veya kısmi sokağa çıkma yasağı ilan etti.

Kenya ve Kamerun gibi ülkeler, alınan tedbirlerin yanı sıra salgınla mücadele kapsamında Avrupa'dan getirilen ikinci el kıyafetleri yasakladı.

Afrika Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezinini (Africa CDC) son verilerine göre, kıtada 46 ülkede 4 bin 807 Covid-19 vakası görüldü, bunlardan 154'ü yaşamını yitirdi.

Kıtada hastalığa yakalanan 300'den fazla kişi ise sağlığına kavuştu.

Etiketler
Koronavirüs