Onur Öymen'den kritik uyarı: Türkiye oyuna gelmemeli

Emekli Büyükelçi Onur Öymen “Esad, 'Hedefimiz İdlib'i geri almak' dedi. Rusya, stratejik hedeflerinden vazgeçmez. ABD, İran, İsrail'in de Suriye'de kendi hedefleri var. Türkiye oyuna gelmemeli” dedi.

Onur Öymen'den kritik uyarı: Türkiye oyuna gelmemeli

İdlib'de 2 haftada 12 Türk askeri ve bir sivilin şehit olmasını, ABD'nin "Yanındayız" açıklaması ve Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey'yi Türkiye'ye göndermesini ve bu kişinin Türkçe başsağlığı dilemesini Yeniçağ'dan Fatih Erboz'a değerlendiren Emekli Büyükelçi Onur Öymen, "ABD, Türkiye'de PKK'yı terör örgütü olarak kabul ederken Suriye kolu PYD ile birlikte çalışıyor. Oyun içinde oyun var. Türkiye'nin oyuna gelmemesi gerekir" dedi.Onur Öymen, Türkiye'nin gemileri yakarak Rusya ve Suriye ile bir çatışmaya girme ihtimalini kuvvetli görmediğini belirtti.

Erdoğan, Soçi'de Türkiye'ye kurulan tuzağa mı 'Evet' dedi?

Öymen, Rusya'nın bu tür olaylarla Türkiye'yi caydırmaya çalıştığını, "eğer çok rahatsız ederseniz, karışmam, pişman olursunuz mesajı" verdiğini, Suriye'nin yaptığının ise "salam politikası" olduğunu kaydetti.

Beşşar Esad'ın adım adım İdlib'de arazi kazandığını, köyler, kasabaları geri aldığını ifade eden Öymen, şöyle dedi: "Esad bunu daha önce de söyledi, 'Hedefimiz İdlib'i geri almak', Soçi mutabakatı için, 'Geçici bir düzenlemedir' dedi.O bölgeyi bırakmaya niyeti yok. Stratejik açıdan önemli bir bölge. Halep ile Şam'ı ve Halep ile Lazkiye'yi bağlayan ana yollar burası ve buraları terör örgütlerinin kontrolüne bırakmak istemiyor. Türkiye'nin bölgedeki hedefi kendi güvenliğidir. 'Sen beni vurdun, sen vurursan, ben bir daha vururum.' Bunlar yetmez. Kamuoyu ve karşı tarafa aynı zamanda daha net mesajlar vermeniz gerekir. Rusya'nın onayı olmadan Suriye adım atamaz. Türkiye'nin Rusya'nın stratejik hedeflerinden vazgeçmeyeceğini görmesi gerekiyor. ABD, Rusya, İran, Suriye, İsrail buradaki bütün ülkeler kendi hedeflerinin peşinde. Türkiye'nin de meşru hedefleri var. Ülke güvenliği önemli. Türkiye bu güvenliği gerçekleştirmek zorunda."

"Doğrudan doğuya Türk askeri şehit oldu. Bunun kabul edebilecek bir yanı yok. Suriye'nin beklentileri, stratejik hedefleri var ama bunun Türkiye açısından karşılığı Türk askerinin şehit edilmesi olmamalı" diyen Onur Öymen, şöyle devam etti: "Adana mutabakatının hayata geçmesi için Türkiye ve Suriye'nin işbirliği mekanizmalarının çalıştırması gerekiyor. İki ülkenin üst düzeyde terör ile mücadele uzmanları karşılıklı olarak görev yapacaklar. Ankara da ve Şam da teröre karşı somut işbirliği yapacak. Böyle somut hükümler var. Bunun yanında Suriye de kaygan zeminde oynuyor. ABD hem BM'ye 'PKK terör örgütüdür' diye mektup yazarken, diğer taraftan PYD ile birlikte çalışıyor. Onlar da kendilerine göre taktiklerini uygulamak çabasındalar. Türkiye'nin başka ülkelerin yönlendirmek istediği hedeflere dikkat etmesi gerekiyor. Onlar Türkiye'ye ne yaptırmak istiyor, bunu iyi analiz etmek gerekiyor. Başka ülkelerin oyununa gelinmemesi gerekir."

Etiketler
İsrail İdlib İran Rusya