Brexit'te son aşamaya gelindi! Avrupa Birliği'nden anlaşmaya onay

Avrupa Birliği, İngiltere'nin AB'den çıkması için hazırlanan Brexit Anlaşması'nı onayladı.

Brexit'te son aşamaya gelindi! Avrupa Birliği'nden anlaşmaya onay

İngiltere Parlamentosu'nun ve Kraliçe 2. Elizabeth'in ardından, Avrupa Birliği yönetimi de Brexit Anlaşması'nı imzaladı.

Onay haberini Twitter hesabından duyuran Von Der Leyen “Konsey Başkanı Charles Michel ile birlikte Birleşik Krallık’ın AB’den çıkmasını içeren anlaşmanın, Avrupa Parlamentosu’nda onaya sunulması için gereken imzaları attık” dedi.

Amerika’nın Sesi’nde yer alan habere göre, Von Der Leyen ve Michel’in imzasının ardından, Brexit anlaşması 29 Ocak’ta Avrupa Parlamentosu Genel Kurulu gündemine gelecek. Perşembe günü anlaşmayı görüşen AP Anayasa Komisyonu, 3’e karşı 23 oyla, Genel Kurul’a anlaşmayı onaylaması görüşünü iletti.

Anlaşmaya ret oyu veren üç milletvekiliden biri, komisyon üyesi İngiliz AP milletvekili Richard Corbett, “Uzun süredir Brexit İngiliz halkının istediği bir durum değil” diyerek, anlaşmayı kınadığını ve Genel Kurul’daki oylamada da ret oyu kullanacağını söyledi.

Anlaşma burada da oylandıktan sonra, AB üyesi ülkelerin Brüksel’deki diplomatlarının da onayının ardından İngiltere, kurallara uygun ve düzenli bir şekilde 31 Ocak gece yarısı AB’den resmen ayrılacak.

AB Konseyi Başkanı Charles Michel, Twitter hesabından, “Her şey kaçınılmaz olarak değişecek. Ama dostluğumuz kalacak. Bu yeni sayfayı birlikte yazalım istiyorum” dedi.

Brüksel’de bu sabah atılan imzaya, üç yıla yakın süredir zorlu geçen müzakereleri yürüten Fransız diplomat ve eski bakan Michel Barnier de katıldı.

Etiketler
Brexit Avrupa Birliği İngiltere