THY uçağıyla ilgili iddialar yalanlandı

Şubat 2009’da Schiphol Havalimanı’na inerken düşen THY uçağı ile ilgili ‘ABD makamlarını müdahalesi ile gerçekleri sakladıkları’ iddiası reddedildi.

THY uçağıyla ilgili iddialar yalanlandı

Hollanda’nın Amsterdam kentinde Şubat 2009’da Schiphol Havalimanı’na inerken düşen Boeing 737-800 tipi THY uçağı ile ilgili soruşturmayı yürüten Hollanda Güvenlik Kurulu’nun eski başkanı Pieter van Vollenhoven, New York Times gazetesinde yer alan ‘ABD makamlarını müdahalesi ile gerçekleri sakladıkları’ iddiasını reddetti.

BBC Türkçe’nin haberine göre Vollenhoven, 9 kişinin öldüğü kaza ile ilgili araştırma sırasında baskı gördüklerini, ancak bundan etkilenmediklerini savundu. Vollenhoven iddialara şu yanıtı verdi:

“Her zaman baskı vardı. Ama bunun hiçbir etkisi olmadı.” Eski Hollanda Güvenlik Kurulu Başkanı, kazada sorumluluğun, Boeing firmasından çok, pilotlara yüklendiği iddiası ile ilgili olarak da, “Hem Boeing hem de THY tarafından altimetrelerle ilgili sorun biliniyordu” dedi.

Hollandalı yetkiliye göre, bu şikâyetler, Boeing firması tarafından bir ‘güvenlik sorunu’ olarak görülmedi. New York Times’a göre, THY’ye ait Boeing 737 - 800 tipi uçağın düşmesi nedeniyle, uçuş ekibi ve trafik kontrolü suçlandı. Boeing uçaklarında otomatik bir sistemin çalışmadığına ilişkin raporlar gözardı edildi.

Etiketler
THY