The Guardian: 2 bin Suriyeli militan Kilis üzerinden Libya'ya gönderildi

İngiliz gazetesi The Guardian, yüzlerce Suriyeli militanın Türkiye üzerinden Libya'ya gittiğini yazdı.

The Guardian: 2 bin Suriyeli militan Kilis üzerinden Libya'ya gönderildi

İngiliz gazetesi The Guardian, yüzlerce Suriyeli militanın Türkiye üzerinden Libya'ya gittiğini yazdı.

Haberde, militanların Trablus hükümetinden ayda 2 bin dolar maaş aldığı, bu kişilere Türkiye vatandaşlığı sözü verildiği öne sürüldü.

Suriye’de Beşar Esad yönetimine karşı savaşan bazı militanların Türkiye üzerinden Libya’ya gönderildiğine dair iddialara bir yenisi eklendi. İngiliz gazetesi The Guardian, Suriye’den toplamda 2 bin militanın Libya’ya gönderilme kararının alındığını, bu kişilerden bazılarının Libya’ya ulaştığı, bazılarının da Türkiye’deki kamplarda eğitim almakta olduğunu yazdı.

Gazetenin Türkiye, Suriye ve Libya’daki kaynaklarına dayandırdığı haberinde yer alan iddialar şöyle:

‘TRABLUS’A UÇAKLA GİDİP ÖN CEPHEYE KONUŞLANDILAR’

İlk olarak Suriye Milli Ordusu’ndan (SMO- eski adıyla ÖSO) 300 kişi, 24 Aralık günü Kilis üzerinden Suriye’den çıktı. 29 Aralık’ta da 350 kişi Suriye’yi terk etti.
Bu militanlar, Libya’nın başkenti Trablus’a uçakla götürüldü ve kentin doğusunda, General Halife Hafter’in saldırı tehdidinde bulunduğu ön cepheye konuşlandırıldı.


‘BAZILARI HÂLÂ TÜRKİYE’DE EĞİTİM ALIYOR’

5 Ocak günü 1350 militan daha Türkiye’ye geçti. The Guardian’a göre bunlardan bazıları Libya’ya gönderilirken, bazıları Türkiye’nin güneyindeki kamplarda hâlâ eğitim alıyor.
İddiaya göre, İslam Şam tugaylarından daha fazla militan Libya’ya gitmeyi planlıyor.
The Guardian gazetesinin bir kaynağı, Suriye’den Libya’ya giden militanların Ömer el Muhtar tugaylarına katılmayı planladığını yazdı.


‘AYDA 2 BİN DOLAR ALACAKLAR’

İddiaya göre bu militanlar, doğrudan Trablus’taki Ulusal Mutabakat hükümetiyle altı aylık kontratlar imzaladı. The Guardian’a konuşan SMO kaynakları, Libya’ya gidenlerin ayda 2 bin dolar alacaklarını, Suriye’de aylık 450-550 TL aldıklarını iddia etti.


‘TÜRKİYE VATANDAŞLIK VERECEK’ İDDİASI

The Guardian’ın bir diğer iddiası ise Suriye’den Libya’ya gitmeyi kabul eden militanların tamamına Türkiye vatandaşlığı verildiği yönünde.


‘HASTANE VE CENAZE MASRAFLARINI TÜRKİYE ÜSTLENDİ’

Gazeteye konuşan militanlar, yaralanan militanların hastane masraflarını Türkiye’nin üstlendiğini, Libya’da ölen militanların cenazelerinin Suriye’ye gönderilmesinden de Türkiye’nin sorumlu olduğunu öne sürdü.

Etiketler
Kilis Libya Suriye Türkiye