Selvi, 'bir yetkiliyle konuştum' dedi ve anlattı: İzin vermeseler uçağı bile kalkamazdı...

Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi, Libya'nın doğusunu kontrol altında tutan General Halife Hafter ile Rusya arasında geçen ateşkes müzakerelerine değinen bir yazı kaleme aldı.

Selvi, 'bir yetkiliyle konuştum' dedi ve anlattı: İzin vermeseler uçağı bile kalkamazdı...

Libya'nın doğusunu kontrol altında tutan General Halife Hafter, Rusya'da yapılan müzakereler sonucunda hazırlanan ateşkes anlaşmasını imzalamadan Moskova'dan ayrıldı. Rusya Savunma Bakanlığı, Hafter'in iki gün süre istediğini açıkladı.

Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi, bugünkü köşe yazısında söz konusu durumu değerlendiren bir yazı kaleme aldı.

Selvi, "Rusya’daki müzakerelerde yer alan bir yetkiliyle konuştum. 'Rusya izin vermese Hafter’in uçağı bile kalkamazdı' dedim. Yetkili kişi, 'Biz üzerimize düşeni yaptık. Bundan sonrası Putin’in sorunu' dedi." diye yazdı.

İşte Selvi'nin yazısının ilgili bölümü şu şekilde:

Önceden Ortadoğu için “Akşam yatarsın barış anlaşması imzalanmış, sabah kalkarsın savaş ilan edilmiş” derdik. Libya işi de ona döndü.
Moskova’dan kalıcı ateşkes anlaşmasının imzalandığı haberini beklerken, Hafter’in Rusya’dan ayrıldığını öğrendik.

Libya krizi hakkında yapılan açıklamaları biliyorsunuz. Burada tekrar etmeyeceğim. Rusya’daki müzakerelerde yer alan bir yetkiliyle konuştum. “Rusya izin vermese Hafter’in uçağı bile kalkamazdı” dedim. Yetkili kişi, “Biz üzerimize düşeni yaptık. Bundan sonrası Putin’in sorunu” dedi. Rusya’nın Hafter’e nasıl izin verdiğini sordum. Orada yaşananları anlattı:

“Ruslar sinirlendi, sonunda otele kadar gidip Hafter’i ateşkes anlaşmasını imzalaması yönünde uyardılar. Birleşik Arap Emirlikleri ve Mısır’ın etkisinin olduğunu düşünüyoruz. Ruslara ‘Hafter sizi yalancı durumuna düşürdü’ dedik. ‘Bizi aşağıladı’ dediler. Hafter, ‘Yabancı güçler çekilsin’ dedi. Ruslar, ‘Yabancı güçler dediğin bizleriz. Asıl senin arkanda yabancı güçler var’ diye uyardılar. ‘Biz sahadan çekilirsek sen bir hiçsin’ dediler.”

Sonuç ne? Biz bu konuşmayı yaparken Hafter’in iki gün düşüneceği haberleri gelmeye başladı. Baş döndürücü şeyler oluyor.

PUTİN ARARSA GÖRÜŞÜRÜZ

Hafter’in tavrı üzerine Cumhurbaşkanlığı kaynakları ile de konuştum. Aynen aktarıyorum:


“Dinamik bir süreç yürüyor. Cumhurbaşkanımız süreçleri yönetiyor. Yoksa İdlib ve Libya konusu bu noktaya gelir miydi? Barışın tesis edilmesi için Türkiye üzerine düşeni yaptı, yapmaya devam ediyor. Anahtarın biri bizim elimizdeydi. Biz elimizdeki anahtar ile kilidi açtık. Diğer anahtar Rusların elinde. Kapının açılmasını istiyorsanız anahtarı çevireceksiniz. Dinamik bir süreç yürüyor. Bu aşamadan sonra Putin ararsa görüşürüz.”

Etiketler
Abdulkadir Selvi Hürriyet Libya Rusya