İran Cumhurbaşkanı Ruhani, Ukraynalı mevkidaşı Zelenskiy'i arayarak özür diledi

Ukrayna'dan yapılan açıklamada Ruhani'nin, Ukraynalı mevkidaşına Tahran'da havalandıktan kısa bir süre sonra düşen Ukrayna Havayolları'na ait PS752 sefer sayılı uçağın vurulmasına neden olanların cezalandırılacağına dair söz verdiği belirtildi

İran Cumhurbaşkanı Ruhani, Ukraynalı mevkidaşı Zelenskiy'i arayarak özür diledi

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Ukraynalı mevkidaşı Zelenskiy'den özür dileyerek sorumluları cezalandırma sözü verdi.

Ukrayna'dan yapılan açıklamada İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'nin, Ukraynalı mevkidaşına Tahran'da havalandıktan kısa bir süre sonra düşen Ukrayna Havayolları'na ait PS752 sefer sayılı uçağın vurulmasına neden olanların cezalandırılacağına dair söz verdiği belirtildi.

Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Ofisi, İran’ın 'yanlışlıkla' vurduğunu açıkladığı Ukrayna uçağı ile ilgili olarak, Ukrayna tarafına bütün görsel verilerin ve soruşturma için gerekli diğer materyallerin verildiğini açıkladı.

Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Ofisi’nden yapılan açıklamada, İran’a giden Ukrayna heyetine, İran tarafının bütün fotoğraf, video ve Tahran’da hala devam eden sürecin değerlendirilmesi için gerekli olan diğer bütün malzemelerin verdiği belirtildi. Açıklamada ayıca, Ukraynalı uzmanların gerekli bütün hukuki süreçleri işletebilmek için bölgede çalışmaya devam ettikleri ifade edildi.

İranlı muhalifler de tepkili

İran'ın yolcu uçağını düşürmesine ilişkin, ülke içindeki muhaliflerden de tepki geldi.

İranlı reformist siyasetçi Mustafa Taczade, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Mir Hüseyin Musevi, Ali Ekber Haşimi Rafsancani ve Muhammed Hatemi dönemlerinde bakan yardımcılığı yaptığını hatırlatarak, "Devlet işlerini biliyorum. İran'da örtbasın, yalan dolanın bu kadar revaçta olduğuna asla inanmıyordum. Neden ve nasıl bu hale geldik? Üzgünüm ve milletten özür diliyorum." ifadelerini kullandı.

Tahran Üniversitesinden siyaset bilimci öğretim üyesi Prof. Dr. Sadık Zibakelam ise Ukrayna'ya ait uçağın vurulmasının ABD'nin 1988'de İran'a ait Airbus uçağını düşürdüğü olaya benzediğini ifade ederek, şunları aktardı:

ABD'liler yaptıkları yanlışı anladıklarında zaman kaybetmeden itiraf ettiler. Biz ise 3 gün dünyaya ve insanlara yalan söyledik. Propagandamızı yapanlar da her zaman olduğu gibi millete komplo teorilerini anlattılar.

Reformistlerin önemli isimlerinden Tahran Milletvekili Mahmud Sadıki de kasım ayındaki benzin protestolarında hayatını kaybedenlere atıfta bulunarak, "Kasım ayı protestolarında hayatını kaybedenlerin ve yaralıların sayısını gizlediniz. Eğer yapabilseydiniz uçağın düşüş sebebini de gizlerdiniz." değerlendirmesinde bulundu.

Etiketler
İran Ukrayna