Trump, Erdoğan’dan ne isteyecek? Nagehan Alçı açıkladı

Habertürk yazarı, AKP hükümetine yakınlığı ile bilinen Nagehan Alçı, "ABD’nin S400’den feragat edilmesi karşılığında 100 milyar dolarlık bir ticaret anlaşması önerdiği de iddia ediliyor." dedi.

Trump, Erdoğan’dan ne isteyecek? Nagehan Alçı açıkladı

Nagehan Alçı, bugünkü yazısında, bugün gerçekleşecek Erdoğan - Trump görüşmesini değerlendirdi.

"Türkiye S400’lerin kullanımında acele etmeyerek ABD ile işbirliğinin devamını da hedefliyor." diyen Nagehan Alçı'nın yazısından o bölüm şöyle:

Bugün Türkiye saati ile 20’de Başkan Erdoğan ve ABD Başkanı Trump yakın tarihin en kritik görüşmelerinden birine oturuyorlar. Türk liderlerin Amerikan başkanları ile her görüşmesi ‘tarihi görüşme’ olarak verilir ancak bu seferki hakikaten bu tabirin içini doldurur mahiyette bir öneme sahip.

Türkiye ve ABD son yılların en derin krizlerinden birini yaşıyor. Krizin tek bir sebebi yok. Esasen temel sorun Ankara’nın kendini değerlendirme biçimini değiştirmesinden kaynaklanıyor.

‘Özgüvenli ve çok yönlü dış politika’ olarak özetlenebilecek bu yaklaşım hedef olarak doğru olsa da bir takım sıkıntıları beraberinde getiriyor.

Çok yönlü ve eşitler arası ilişki kurma meselesi elbette bir iddiaya işaret ediyor ancak taşıması kolay olmayan sonuçlar da doğuruyor. Zira bugün Türkiye ile ABD’nin yaşadığı katmanlı sorunların temelindeki kilit bu paradigma değişikliğinde saklı. Daha da basitleştirecek olursak Türkiye’nin ABD ile tabiyet değil eşit ortaklık ilişkisi kurmasında ve benzerini eşzamanlı olarak Rusya ile yapmasında.

Bizim saatle akşam gerçekleşecek buluşmada Washington’un esasen bir temel başlığı var: S400, daha doğrusu Rusya ile ilişkiler.

ABD dönüyor, dolaşıyor, aynı şeyi söylüyor: Rusya ile yakınlaşma! S400’ü alma!

Türkiye bu konuda geri adım attığı takdirde Fetullah Gülen’in iadesi dışında diğer tüm konular kolaylıkla çözülecektir. Hatta ABD’nin S400’den feragat edilmesi karşılığında 100 milyar dolarlık bir ticaret anlaşması önerdiği de iddia ediliyor.

Peki Başkan Erdoğan ve beraberindeki heyet kilidi açacak S400 şartına nasıl bakıyor? Benim edindiğim izlenim Türkiye’nin bu konuda kararlılığından geri adım atmayacağı ancak rasyonel bir zeminde S400’ü zamana yayma eğiliminde olduğu.

S400 anlaşması devam ediyor, Türkiye Rusya ile geliştirdiği ve Suriye’de kendisine büyük zemin kazandıran ilişkileri sürdürmekte kararlı öte yandan S400’lerin kullanımında acele etmeyerek ABD ile işbirliğinin devamını da hedefliyor.

Etiketler
Nagehan Alçı Habertürk