Bolivya'da sıcak gelişme: Seçimler tekrarlanacak

20 Ekim'de gerçekleşen seçimlerin ardından tansiyonun düşmek bilmediği Bolivya'da sıcak bir gelişme yaşandı.

Bolivya'da sıcak gelişme: Seçimler tekrarlanacak

Bolivya Devlet Başkanı Evo Morales, Amerikan Devletleri Örgütü'nün (ADÖ) seçim gözlem raporunu açıklamasının ardından devlet başkanlığı seçimlerinin yenileneceğini duyurdu. Morales ayrıca seçim kurulu üyelerinin de değiştirileceğini açıkladı.

ADÖ'nün raporu 20 Ekim'de yapılan devlet başkanlığı seçimlerinde "açıkça manipülasyon” yapıldığını ortaya koymuştu.

Raporda “Bilgisayar sistemindeki manipülasyonlar öyle bir boyutta ki bunun Bolivya devleti tarafından işin temeline inecek şekilde derinlemesine soruşturulması ve bu ciddi vakada sorumluluk gösterilmesi şarttır” ifadelerine yer verilmişti.

ADÖ seçimin ilk turunun geçersiz sayılması ve yeniden seçim sürecine gidilmesi gerektiğini duyurmuştu. Açıklamada ilk tur devlet başkanlığı seçimlerinin yeni koşullar oluşturularak yapılması gerektiği ve yeni bir seçim kurulunun oluşturulmasının da buna dahil olduğu belirtilmişti.

Merkezi Washington’da bulunan ADÖ, Amerika kıtasında toprağı bulunan 35 ülkenin temsilcilerinden oluşuyor.

Gösterilerde üç kişi öldü 200 kişi yaralandı

Bolivya’da seçim kurulu 20 Ekim tarihindeki devlet başkanlığı seçimlerini Morales'in yüzde 47,08 oyla kazandığını, Carlos Mesa’nın da yüzde 36,51 oyla ikinci olduğunu duyurmuştu. Eski devlet başkanı Mesa oy sayımında hile yapıldığını savunmuş ve ülkede protesto gösterileri patlak vermişti. Gösterilerde şimdiye kadar üç kişi hayatını kaybederken yaklaşık 200 kişi de yaralandı.

Morales karşıtları dün de devlete ait iki medya kuruluşunu işgal etti. Televizyon kanalı Bolivia TV ve radyo kanalı Radio Patria Nueva’nın merkezlerine giren göstericiler çalışanları yuhalayarak binadan çıkarttı.

Etiketler
Bolivya Seçim