Soçi Mutabakatı'nın ardından Suriye'de son durum

Türkiye ve Rusya arasında imzalanan Soçi Mutabakatı ile iç savaştan bu yana bölgelerde hakim gücün değiştiği Suriye'de son durum merak konusu oldu.

Soçi Mutabakatı'nın ardından Suriye'de son durum

GERÇEK GÜNDEM - AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in görüşmesinin ardından 10 maddelik Soçi mutabakatı duyuruldu.

Soçi Mutabakatı ile iç savaştan bu yana bölgelerde hakim gücün değiştiği Suriye'de son durum merak konusu oldu.

Soçi Mutabakatı'nın ardından Suriye'de son durum - Resim : 2

* ABD ile yapılan 'çekilme anlaşması' ve Rusya ile varılan 'Soçi Mutabakatı' sonrasında PYD, Türkiye'nin güneyinde kalan bölgede 30 kilometrelik hattan çekilmiş olacak. ABD ile yapılan anlaşmada YPG'nin Türkiye'nin 20 mil (32 km) sınırından güneyine çekilmesi, Soçi'de ise Barış Pınarı Harekatı alanının dışında kalan Türkiye-Suriye sınırının, Suriye tarafına, YPG unsurları ve silahlarının Türkiye-Suriye sınırından itibaren 30 kilometrenin dışına çıkarılması kararlaştırıldı. Böylelikle PYD, haritadaki kırmızı ve mavi alandan çıkartılmış olacak.

* Soçi Mutabakatı'nın 3. maddesi gereği Tel Abyad ve Rasulayn'ı içine alan 32 kilometre derinlikteki mevcut Barış Pınarı Harekatı alanı Türkiye ile Milli Suriye Ordusu (Özgür Suriye Ordusu) kontrolünde olacak. (Sınır hattında haritanın ortasında kalan yeşil alan)

* Yine Soçi Mutabakatı gereği, Barış Pınarı Harekatının alanı sınırlarının batısı ve doğusunda 10 kilometre derinlikte, Kamışlı hariç, Türk-Rus ortak devriyeleri gerçekleştirilecek. (Haritada sınır hattındaki mor şerit)

* Haritada sağda yer alan yeşil alan tamamen Suriye rejiminin kontrolünde olacak.

* Aşağıdaki haritada Suriye'nin güneyine doğru inen kırmızı alan ise Suriye rejimi ve Rusya kontrolünde bırakılacak.

Soçi Mutabakatı'nın ardından Suriye'de son durum - Resim : 3

Soçi Mutabakatı'nın ardından Suriye'de son durum - Resim : 4

(Erdoğan'ın Birleşmiş Milletler'de Güvenli Bölge'yi anlattığı ve Rusya ve Türkiye heyetlerinin Soçi'de gerçekleştirdiği görüşmede görüntülenen harita)

Etiketler
Rusya Suriye Türkiye