Çin ve Mısır 'MısırSat-2' uydu projesine başlıyor

Çin ve Mısır hükümetleri, ocak ayında imzalanan “MısırSat-2” kodlu uydu projesine başlıyor.

Çin ve Mısır 'MısırSat-2' uydu projesine başlıyor

Çin’in 72 milyon dolar finansman sağlayacağı proje kapsamında üretilecek yüksek çözünürlüklü uzaktan algılama uydusu, Mısır için şehir planlama, deniz kaynakları, meteoroloji gibi alanlarda kullanılacak.

Çin ve Mısır, dün Mısır’ın başkenti Kahire’de düzenlenen toplantıda “MısırSat-2” kodlu ortak uydu projesinde uygulama aşamasının başladığını duyurdu.

İki taraf, toplantıda, Çin hükümetinin finansman sağladığı ve Mısır ile ortaklaşa geliştireceği söz konusu uydu projesinin başlatıldığını bildiren belgeleri imzaladı.

Çin ve Mısır hükümetleri, proje için Çin’in 72 milyon dolar sağlaması öngörülen iş birliği belgesine geçen ocak ayında imza atmıştı.

Yetkililer, uydunun Çinli ve Mısırlı ekiplerin ortak çalışmasıyla gerçekleştirileceğini, Çin’in projenin tüm aşamalarında Mısırlı ekibe kılavuzluk edeceğini bildirdi.

Proje kapsamında üretilecek yüksek çözünürlüklü küçük uzaktan algılama uydusunun, Mısır için şehir planlama, deniz kaynakları, meteoroloji ve tarım gibi alanlarda önemli rol oynayacağı belirtildi.

“MısrSat-2” uydusu, Çin ve Mısır’ın Kuşak ve Yol inisiyatifi çerçevesindeki önemli iş birliği projelerinden biri konumunda. Mısır Uzay Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı Muhamed El Kusi söz konusu toplantıda, Mısır’ın Kuşak ve Yol inisiyatifi kapsamında Çin’le uydu yapımında iş birliği kuran ilk ülke olduğunu, projenin iki ülkenin uzay alanındaki iş birliğini derinleştireceğini ifade etti. (Çin Uluslararası Radyosu)

Etiketler
Mısır