Saray'dan Jeffrey’e randevu yok

ABD’nin Suriye ve IŞİD’le Mücadele Özel Temsilcisi James Jeffrey’e Cumhurbaşkanlığı’ndan randevu verilmedi.

Saray'dan Jeffrey’e randevu yok

Suriye’nin kuzeyinde oluşturulacak güvenli bölge başta olmak üzere Türkiye-ABD arasındaki sıcak gündem maddelerini görüşmek üzere Ankara’ya iki günlük bir ziyaret gerçekleştiren ABD’nin Suriye ve IŞİD’le Mücadele Özel Temsilcisi James Jeffrey’e Cumhurbaşkanlığı’ndan randevu verilmedi.


Dışişleri Bakanlığı’nda önceki gün Suriye Çalışma Grubu toplantısına katılan ve Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar tarafından kabul edilen Jeffrey, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın’dan randevu talep etmesine karşın randevu verilmedi.

Kalın’ın “programına uymadığı” gerekçesiyle Jeffrey’le görüşmediği belirtildi.
ABD Başkanı Donald Trump’ın Suriye ve IŞİD’le Mücadele Özel Temsilcisi James Jeffrey başkanlığındaki heyet, Ankara’ya yaptığı iki günlük ziyareti dün tamamladı.

Cumhuriyet'ten Hüseyin Hayatsever'in haberine göre, ABD heyeti, önceki gün Dışişleri Bakan Yardımcısı Sedat Önal başkanlığındaki Türk heyetiyle Dışişleri Bakanlığı’nda Suriye Çalışma Grubu toplantısına katıldı. Jeffrey, daha sonra Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’la üç saate yakın süren bir görüşme gerçekleştirdi.

Bakanlık tarafından görüşmede Suriye’nin kuzeyinde kurulması gündemde olan güvenli bölgenin ayrıntılarının ele alındığı bildirilmiş, ABD’li üst düzey yetkililerin, YPG yöneticileri ile Suriye’de yaptıkları görüşmelerden duyulan rahatsızlığın da iletildiği belirtilmişti.


Jeffrey’in Ankara ziyaretinin ilk gününde ABD Merkez Kuvvetler Komutanı (CENTCOM) General Kenneth McKenzie’nin YPG’nin üst düzey yöneticisi “Mazlum Kobani” kod adlı Ferhat Abdi Şahin’le yaptığı görüşme, YPG’nin ana omurgasını oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri (SDG) sözcüsü tarafından duyurulmuştu.

Görüşmeler sürecek


ABD ve Türk askeri heyetleri, Suriye’nin kuzeyinde oluşturulması planlanan güvenli bölge konusundaki görüşmelerine dün de Milli Savunma Bakanlığı’nda devam etti. Bakanlık’tan görüşmeye ilişkin yapılan açıklamada, “Her iki ülkenin askeri yetkilileri arasında, Suriye kuzeyinde koordineli bir şekilde tesis edilmesi planlanan güvenli bölgeye yönelik müşterek çalışma Ankara’da icra edildi. Türk ve Amerikan askeri yetkilileri arasında gerçekleşen görüşmelerin önümüzdeki günlerde devam etmesi planlandı” ifadelerine yer verildi.


Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD’nin güvenli bölge konusunda yeni bir öneri getireceğini belirtmişti, ancak şu ana kadar ABD’nin önerisiyle ilgili bir bilgi paylaşılmadı. Milli Savunma Bakanlığı açıklaması, iki ülke arasındaki görüşmelerde güvenli bölge konusunda henüz bir uzlaşı çıkmadığını ortaya koydu.

ABD Başkanı Donald Trump’ın bu yıl başında ortaya attığı Suriye’nin kuzeyinde güvenli bölge oluşturulması önerisine Türkiye destek verirken iki ülke güvenli bölgenin ayrıntıları üzerinde uzlaşamadı.


ABD’li yetkililer, güvenli bölge oluşturulurken “IŞİD’le mücadele ortağı” olarak tanımladıkları YPG’nin güvenliğini sağlamayı hedeflediklerini bildirirken Türkiye, YPG’nin Türkiye sınırından uzaklaştırılmasını ve bölgede TSK’nin yer almasını güvenli bölgede öncelikli hedef olarak belirlemiş durumda.

Ancak YPG’nin güçlü olarak bulunduğu kentlerin tamamı Türkiye sınırının hemen karşı tarafında yer alıyor. Hem Türkiye hem de ABD’nin üzerinde uzlaşacağı güvenli bölge formülünün nasıl üretileceği ise belirsizliğini koruyor.

Etiketler
Cumhurbaşkanlığı IŞİD Saray Suriye