İngiltere, İran'ı BM'ye şikayet etti

İran'ın Hürmüz Boğazı'nda bir İngiliz tankerine el koymasının ardından sular ısınıyor.

İngiltere, İran'ı BM'ye şikayet etti

İngiltere ile İran arasındaki petrol tankeri gerilimi tırmanıyor. İngiltere, İran’ın İngiliz bandıralı petrol tankerine el koymasını alıkonulmasını Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne taşıdı. Tankere bir kazaya karışması nedeniyle el konduğunu savunan İran ise Londra hükümetine itidal çağrısı yaptı.

İngiltere’nin BM Güvenlik Konseyi’ne sunduğu mektupta, İran’ın Hürmüz Boğazı’nda seyir halindeki Stena Impero adlı tankere ‘Umman karasularında el koyarak uluslararası hukuku ihlal ettiği’ savunuluyor. İngiliz hükümetinin ise bu olay nedeniyle Tahran’a yeni yaptırımlar açıklaması bekleniyor.

Tankere bir balıkçı teknesine çarpıp yardım etmediği gerekçesiyle el konduğunu savunan İran ise İngiliz hükümetine ikili ilişkileri tırmandırmama çağrısı yaptı.

İran’ın İngiltere Büyükelçisi Hamid Baeidinejad, “İngiliz hükümeti İran’la İngiltere arasındaki gerilimi gemilerin ötesine taşımak isteyen iç siyasi güçleri dizginlemeli” dedi. Baeidinejad, ek yaptırım kararının bölge için hassas bir dönemde tehlikeli olacağını belirtirken, “Bununla birlikte İran farklı senaryolara hazırdır” ifadelerini kullandı.

İngiliz bandıralı geminin sahibi olan İsveç şirketinin, mürettebatı ziyaret etmek için İran’a resmi başvuru yaptığı da belirtildi.

Etiketler
İngiltere İran