Cengiz İnşaat'a yargıdan kötü haber

Cengiz Holding tarafından Kazdağları'nda yapılması planlanan Halilağa bakır madeni için verilen ÇED olumlu kararına karşı açılan davada mahkeme yürütmeyi durdurdu

Cengiz İnşaat'a yargıdan kötü haber

Çanakkale Kazdağları’nı ekolojik yıkıma uğratacak olan Cengiz Holding’in Halilağa Bakır Maden Ocağı ve Zenginleştirme Tesisi’ne verilen ‘ÇED olumlu’ kararının iptali için açılan davada mahkeme, yürütmeyi durdurdu.

Mahkemenin gerekçeli kararında projenin, Kazdağları’nda doğal ve kültürel değerler üzerinde telafisi imkansız zararlara yol açabileceği belirtildi.

Altı farklı ekolojik örgüt ve 81 yurttaş tarafından açılan dava kararıyla ilgili açıklama yapan Kazdağları Ekoloji Platformu “Mahkemenin nihai kararının da yaşamdan yana olacağına ve projenin iptal edileceğine inanıyoruz” dedi.

NE OLMUŞTU?

Cengiz Holding’in 2019 yılında Kanadalı Liberty Gold’dan 55 milyon dolara devraldığı ve işletme ruhsat alanının yaklaşık 5 bin 166 hektar olan projenin iptali için bölge halkı ve ekoloji örgütleri dava açmıştı. İşletme süresinin 15 yıl olduğu ve “patlatmalı açık ocak” şeklinde faaliyetinin yapılacağı proje için 90 milyon ton cevher ve 105 milyon ton pasa üretilmesi planlanıyordu. Yaşam savunucuları ve bölge halkı, yerleşim alanına 750 metre mesafede bulunan maden ocağının yapılması durumunda civardaki köyleri, tarım alanlarını, ormanları toza bulayacağını ve köylerin suyunu da kurutacağını belirtmişti. Proje için köylülerin tarlalarının “kamulaştırma tehdidi ile tebligat gönderilerek” ellerinden alınmaya çalışıldığı da duyurulmuştu.

Etiketler
Cengiz Holding Cengiz İnşaat Maden Mahkeme