Ormanlık alanda maden için 1500 ağaç kesilecek

Termikçi şirket İçdaş’a Çanakkale’de maden izni verildi. Maden ve kırma-eleme tesisinde kapasite artırımına giden şirket 1500 ağacı kesecek.

Ormanlık alanda maden için 1500 ağaç kesilecek

Enerji sektöründe faaliyet yürüten İçdaş’ın maden projesine onay verildi. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Çanakkale Biga’da işletilen kalker ocağı ve kırma-eleme tesisi için çevresel etki değerlendirme (ÇED) olumlu kararı verdi.

BirGün'de yer alan habere göre, 2013 yılında aldığı ÇED gerekli değildir kararıyla faaliyete geçen şirket ormanlık alanda adeta bir çöl yarattı. Kapasite artırımına giden şirket, iki maden ruhsatını birleştirerek üretimi 4 kat artıracak. Şirketin, Bakanlığa sunduğu ÇED dosyasında proje bedeli yaklaşık 2 buçuk milyon TL olarak belirlendi.

Çakırlı köyü ve Karapürçek köyü sınırlarında olan maden ocağı 36,9 hektar büyüklüğünde ÇED alanına sahip. Proje kapsamında kırma eleme tesisinin kapasitesi yılda 374 bin 400’den 1 milyon 494 bin tona çıkartılacak. Ocaktan çıkarılan, kalker kırma-eleme tesisine getirilen kalkerin kırılıp boyutlarının ufaltılmasıyla elde edilen agregalar çeşitli alanlarda (akışkan yataklı termik santral, hazır beton tesisi, kireç tesisi vb.) kullanılmak üzere İçdaş A.Ş. tesislerine nakledilecek. Talep olması halinde piyasaya satışı da yapılacak.

Bölgedeki tek tehdit İçdaş’ın ocağı değil. Kalker ocağının yaklaşık 4 buçuk kilometrelik çaplık alanda başka ocaklar da bulunuyor.

1500 AĞAÇ KESİLECEK

Orman arazisinde kapasite artırımına giden şirket ağaç katliamı yapacak. ÇED dosyasında yer alan bilgilere göre Orman Genel Müdürlüğü’ne izinler için başvuran şirket, 1500 ağacı kesecek.

Dosya metninde “ÇED alanının tamamı Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğü, Biga Orman İşletme Müdürlüğü, Karabiga Orman İşletme Şefliği sorumluluk alanında bulunan orman arazisi olup mevcut orman izinlerinin birleştirilen ruhsatlar doğrultusunda birleştirilmeleri için Orman Genel Müdürlüğüne gerekli başvuru yapılmış olup işlemler devam etmektedir. Meşcere haritası ve sahada yapılan arazi incelemesi doğrultusunda ortalama 10 cm çap 6 m boy ağaç üzerinden yaklaşık 1.500 adet ağaç olabileceği hesaplanmaktadır” ifadelerine yer verildi.

Ağaçları kesecek olan şirket, maden ocağının ve kırma eleme tesisinin faaliyetleriyle adeta bölgede çöl fırtınası yaratacak. Tarım arazilerine sınır olan proje kapsamında saatte 331 kilogram toz meydana gelecek.

Etiketler
Çanakkale Maden