Kızılbük'ü talan eden şirkete halkın cevabı sert oldu: Toplantı yaptırılmadı, şirket ve bakanlık yetkilileri salonu terk etti

Marmaris Kızılbük'te mahkeme kararına rağmen otel inşaatını doğayı talan ederek sürdüren Sinpaş ve Kızılbük G.Y.O. ve bakanlık yetkililerinin düzenlediği halk katılım toplantısı, yurttaşların tepkileri sonucunda iptal edildi.

Kızılbük'ü talan eden şirkete halkın cevabı sert oldu: Toplantı yaptırılmadı, şirket ve bakanlık yetkilileri salonu terk etti

Sinpaş GYO, Muğla'nın Marmaris ilçesinde bulunan Kızılbük'te yaptığı otel ile gündeme gelmişti.

Kızılbük'ün doğasını adeta yerle bir eden Sinpaş GYO, mahkemeinin otel inşaatının durdurulması yönündeki karara rağmen inşaata devam etmiş, inşaat önünde nöbet tutanlar gözaltına alınmıştı.

Hatta şirket çalışanları, inşaat alanında giden yurttaşların üzerine dahi yürümüştü.

ÇED GEREKLİ DEĞİLDİR KARARININ İPTAL EDİLMESİ SONRASI HALK KATILIM TOPLANTISI YAPMAK İSTEDİLER

Muğla 3. İdare Mahkemesi’nin ‘çevresel etki değerlendirme (ÇED) gerekli değildir’ kararını iptal etmesinin ardından şirket proje için yeniden başvurması sonrası halkın katılım toplantısı yapılmak istendi.

Toplantı, bölgede yaşayan yurttaşların protestoları sonucu iptal edildi. Marmaris Kent Konseyi Başkanı Ufuk Beytekin ise şirketin usulsüzlük yaptığını belirtti. Beytekin, şirketin otelin inşaatında çalışan işçilerin toplantıya getirilerek imza toplandığını ve toplantının yapılmış gibi gösterildiğini ifade etti.

BirGün'den Aycan Karadağ'ın haberine göre, İçlemeler Halit Narin Turizm ve Otelcilik Okulu’nda gerçekleşen halkın katılımı toplantısı, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı temsilcilerinin sunumuyla başladı.

Polis ekiplerinin yoğun güvenlik önlemi aldığı toplantıda Marmarisli yurttaşlar, toplantının yapılma usulüne dair itirazları olduğunu ve bu nedenle toplantının yapılamayacağı dile getirildi.

Yurttaşlar, mahkeme kararına esas olan ve kararda uzun alıntılar yapılan bilirkişi raporunda çevresel yıkımın mevcut olduğunun belirtilmesine rağmen çevresel yıkımı sürdürecek ÇED sürecinin işletilmesinin Bakanlık açısından mümkün olmadığı ve Bakanlık yetkililerinin bu süreci başlatarak suç işledikleri söylendi.

TOPLANTIYI TERK ETTİLER

Ayrıca ÇED başvuru dosyasının biçimsel açıdan da ÇED mevzuatına aykırı olmasına rağmen kabul edildiği ve bu nedenle de halkın katılım toplantısının suç olduğu öne sürüldü. Yurttaşların yoğun tepkileri sonrası Bakanlık ve şirket görevlileri toplantıyı terk etti.

''ŞİRKET SİYASİ GÜCÜNÜ KULLANARAK BİR ŞEYLER YAPMAK İSTİYOR''

Bunun üzerine, toplantı tutanağının kendilerine verilmesini talep eden Marmarisli yurttaşlar adına Marmaris Kent Konseyi Başkanı Ufuk Beytekin ve Marmaris Kent Konseyi avukatı Arzu Alper Bakanlık görevlileri ile görüşmek istedi. Yapılan görüşme sonrası açıklama yapan Beytekin, şirketin talimatıyla katıldığı öne sürülen projede çalışan işçilerin imza attırıldığı söylendi.

Beytekin, “Bu toplantı halk toplantısıydı. Fakat gördüğünüz üzere Sinpaş bindirilmiş kıtalar gibi bütün işçilerini getirdi. O garibim işçi sınıfı sömürüldüğü yetmiyormuş gibi bir de burada bu sunumun aleti yapıldı. Kural gereği, yasa gereği burada bu toplantıyı düzenleyen Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın bu toplantının yapılamadığına dair tutanağı bize vermesi gerekiyordu. Fakat apar topar buradan kalkıp arkaya gittiler. Burada imza topladılar toplantı yapılmış gibi. Bunları hepsi kayıt altında. Bu toplantı gerçekleştirilemedi. Bu şirket kendi gücünü veya siyasi gücünü kullanarak bir şey yapmaya çalışıyor. Bunu ister Kaymakamlığa ister Belediyeye dayanarak yapsın ister Valiliğe dayanarak yapsın. Biz Marmaris Kent Konseyi ve Ekolojik Mücadele Komitesi olarak bu işi sonuna kadar takip edeceğiz” diye konuştu.

Ayrıca MarmarisTivi, protesto anlarının da görüntüleri yayınladı.

Etiketler
Marmaris Bakanlık Mahkeme