Hava kirliliği Meclis gündeminde

Ağrı, Ankara, Batman, Denizli, Edirne, Iğdır, İstanbul ve Maraş’ta e hava kirliliği bakımından tehlikeli limitlerin aşıldığına dikkat çeken CHP Ankara Milletvekili Levent Gök, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’a soru önergesi verdi.

Hava kirliliği Meclis gündeminde

İnsan sağlığı için en büyük tehditlerin başında yer alan hava kirliliğinin temel öğesi olan partikül madde kirleticisi (PM10) çok sayıda şehrimizde kritik eşiği aşmıştır” diyen CHP’li Gök, “Çapı 10 mikrometreden daha küçük olan toz zerreciklerini ifade etmek için kullanılan PM10 en tehlikeli kirletici olarak tanımlanmakta, kalp, akciğer ve kanser hastalıklarına yakalanma risklerini yüksek oranlarda artırmaktadır. Hava Kalitesi Değerlendirme Yönetmeliği’ne göre bir bölgede, bir yıl içerisinde yapılan hava kalitesi ölçümlerinde temel kirletici olan PM10 limitlerinin 35 günü aşmaması gerekmekte, Dünya Sağlık Örgütü’nün 2021 yılında güncellediği hava kalitesi kılavuzunda kirli gün sayısının PM10 için 3-4 günü aşmaması gerektiği ifade edilmektedir” ifadelerini kullandı.

CHP'li Gök, Bakan Kurum’a şu soruları yöneltti:

• İnsan sağlığı için en tehlikeli hava kirleticisi olarak anılan partikül madde kirleticisinin (PM10) tehlikeli eşik olan 35 gün sınırını aştığı illerimizdeki hava kirliliğinin kaynaklarını açıklar mısınız?

• PM10 tehlikeli eşiğinin aşıldığı bölgelerde alınacak önlemlere ilişkin eylem planları oluşturulmuş mudur? Oluşturulduysa söz konusu eylem planlarını açıklar mısınız?

• 2010 – 2022 döneminde PM10 tehlikeli eşiğinin aşıldığı illerimizi yıllık temelde açıklar mısınız?

• 2010 – 2022 döneminde PM10 tehlikeli eşiğinin aşıldığı illerimizde hava kirliliğine bağlı hastalıklar sebebiyle sağlık kurum ve kuruluşlarına başvuran yurttaşlarımızın sayısını yıllık temelde açıklar mısınız? Söz konusu hastalıklar sebebiyle kaç yurttaşımız hayatını kaybetmiştir?

Etiketler
Denizli Ankara Batman Edirne Levent Gök