İstanbul'da denizin rengi değişti

İstanbul Arnavutköy'ün sahilinde denizin rengi turuncu ve kızıla dönerken, renk değişiminin sebebi henüz bilinmiyor. Yetkililer sebebin 'alg patlaması' olabileceğini söylüyor.

İstanbul'da denizin rengi değişti

İstanbul'un Arnavutköy ilçesi Karaburun Sahili'nde, deniz suyunun rengi bölüm bölüm turuncu ve kızıla döndü. Çevredekiler denize boya döküldüğünü sanarak durumu yetkililere bildirdi.

İhbar üzerine Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İstanbul İl Müdürlüğü'ne bağlı çevre mühendisleri ve laboratuvar ekipleri geldi. Alınan numuneler Gebze'de bulunan TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi gemisine gönderildi.

Değişimin nedeni, tek hücreli organizmaların aşırı derecede üredikten sonra toplu halde su yüzüne çıkmalarıyla yaşanan alg patlaması olarak tahmin edilirken kesin neden incelemenin ardından netleşecek.

Çevre Denetim Daire Başkanı Barış Ecevit Akgün, "Geçtiğimiz yıl görmüş olduğumuz müsilaj etken bakterisine benzemiyor. Polen veya alg patlamasından kaynaklı olabilir. Yapmış olduğumuz analizlerde azot ve fosfor yükünün devam ettiğini gördük. Besin tozu olarak adlandırdığımız azot ve fosforun suda mevcudiyeti bakterilerin de artmasına biyolojik üretimin devam etmesine neden oluyor. Dolayısıyla müsilaj etken bakterisi mi ya da alg mi ancak analizler sonucu tespit edeceğiz" açıklamasında bulundu.

Denize yüzmeye gelen bir bölge sakini ise "Çocukluğumdan beri buraya yüzmeye gelirim. Aslında İstanbul'un en temiz denizlerinden biri. Sonuçta Karadeniz. Kirlenmeyi ilk defa gördüm. Denize girmek için geldim. Neyden kaynaklandığını bilmiyorum ama çok üzücü bir durum" diye konuştu.

30 yıldır Karaburun'da yaşadığını belirten bir başka sakin ise "30 yıldır burada yaşıyoruz, burada yüzüyoruz, ilk defa böyle bir şey gördük. Sabah deniz tertemizdi şu an kırmızı. İlerde arıtma var, arıtma tesisinden dolayı mı bilmiyorum" dedi. (DHA)

Etiketler
Arnavutköy İstanbul Patlama