Halkın tepki gösterdiği 'cüruf depolama sahası' kapatıldı

İzmir’in Foça ilçesine bağlı kırsal Ilıpınar, Kozbeyli ile Yeniköy mahalleleri arasındaki ormanlık alanda bulunan cüruf depolama tesisi, İzmir Büyükşehir Belediye Encümeni tarafından; kapatıldı.

Halkın tepki gösterdiği 'cüruf depolama sahası' kapatıldı

İzmir Büyükşehir Belediyesi, 7 Ekim tarihli Encümen kararı ile Foça Ilıpınar Mahallesi Gölyüzü mevkisindeki cüruf depolama tesisi faaliyetten menedildi. Tesisin sunduğu bilgi ve belgelerin aksine geri dönüşüm değil, bertaraf amaçlı depolama yaptığına, işyeri açma ve çalışma ruhsatı bulunmadığına dikkat çekilen kararda şu değerlendirmeler yapıldı:

"İzmir ili Foça ilçesi Kozbeyli Köyü sınırları içerisinde eski 428, 429, 454 parseller-yeni 1216, 1217 parsellerde yer alan, bugüne kadar sunduğu bilgi-belge ve taahhütlerinin aksine cürufun nihai bertarafı amaçlı depolama yaptığı, yangınlara ve bölgenin çevresel sorunlarındaki artışa sebebiyet verdiği tespit edilen, 1. Sınıf Gayri Sihhi Müessese kapsamında kalan ve işyeri açma ve çalışma ruhsatı bulunmayan, mevcut haliyle çevre ve insan sağlığı açısından sakınca teşkil eden Egedemir Demir Geri Kazanım Mad. Petrol Nak. Tur. İnş. Taah. Paz. San. Tic. Ltd. Şti.'ne ait cüruf depolama tesisinin faaliyetten menedilerek kapatılması hakkında. Aynen Kabulüne.”

Foça'da son olarak 12 Ağustos'ta cüruf depolama sahası kenarından başladığı iddia edilen yangında 25 hektarlık alan küle dönmüş, alevler yerleşim yerlerine 500 metre kadar yaklaşmıştı.

"10 YIL ÖNCE VERİLEN YANLIŞ KARARDAN DÖNÜLDÜ"

Foça Çevre ve Kültür Platformu (FOÇEP) Sözcüsü Bahadır Doğutürk kararın 10 yılı aşkın bir süredir gösterilen çabaların sonucu olduğunu söyledi. Bahadır Doğutürk, şöyle konuştu:

“Bu karar 10 yılı aşkın bir süredir gösterilen çabaların sonucudur. Yıllardır dile getirdiğimiz haklı mücadele sonucunda İzmir Büyükşehir Belediyesi önceki dönemde verilmiş olan yanlış karardan dönerek önemli bir karara imza atmıştır. Karar gerekçeleri çok açık bir şekilde dile getirilmiş olup, geri dönülmez bir karardır. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin himayesinde kurulmuş olan Aliağa ve Çevresi Sanayi Envanter Çalışması ve Araştırma Komisyonu’nda defalarca dile getirilerek sürecin hızlanması sağlanmıştır. Emeği geçen herkese şükranlarımızı sunarız. Şimdi bunca yıllık mücadelenin haklı gururunu yaşarken bu kararın derhal uygulanması için takipçi olacağız. Aliağa temizlenmeden İzmir temizlenemez.”

"BÖLGENİN KANAYAN YARASINI DURDURDUK"

İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Foça Belediye Meclis Üyesi Hakan Barçın da yıllardır verilen mücadelenin encümen kararıyla başarıldığına dikkat çekti.

Hakan Barçın, "Foça’nın ve bölgenin kanayan yarasını durdurduk. Yıllardır benim de içinde bulunduğum sivil toplum kuruluşlarına, Büyükşehir Belediye Başkanımız Tunç Soyer'e, Foça Belediye Başkanımız Fatih Gürbüz'e ve kararın alınmasında çabaları olan bürokratlarımıza teşekkür ederim” diye konuştu.

(ANKA)

Etiketler
İzmir