İkizköylüler ağaç nöbetine başladı: 'Ormanımızdan ellerinizi çekin'

Muğla’nın Milas ilçesinde kömür çıkarmak için kesilecek 600 dönüm ormanlık alanı korumak isteyen köylüler dün nöbet tuttu.

Milas Orman İşletmesi Müdürlüğü’nün 15 Temmuz Perşembe günü İkizköy Akbelen Ormanı’na kesim için geleceği duyumu üzerine İkizköylüler ile onlara destek veren yaşam savunucuları dün sabah 08:30’da orman girişinde toplandı.

Akbelen Ormanı’nın kesiminin hukuksuz olduğunu söyleyen eylemciler, “Akciğerimi Rahat Bırak”, “Ya Yıkılan Sizin Eviniz Olsaydı”, “Canım Ağaç Sen Çok Yaşa”, “Ormanımızdan Ellerinizi Çekin”, “Bir Ağaç Daha Eksilmeyeceğiz” pankartları ile orman yolunu geçişe kapattı. Pankartlar arasında “Akbelen Ormanı da Kazdağları da Bizim” yazan pankart dikkat çekti.

DÖRT SAAT BEKLEDİLER GELEN OLMADI

Sıcak havada en az 100 yıllık kızılçam ağaçlarının gölgesine sığınan İkizköylüler ve İkizköy’ün Dostları, Muğla yöresinin türküleri eşliğinde şenlik havası içinde 4 saat boyunca ormancıların gelişini bekledi. Jandarma devriye ekipleri dışında alana, maden şirketi ve kesim ekiplerinin gelmemesi üzerine Akbelen eylemcileri “Akbelen Ormanını Vermeyeceğiz” sloganı ile eylemi sona erdirdi.

Karadam ve Karacahisar Mahalleleri Doğayı ve Doğal Hayatı Koruma Güzelleştirme ve Dayanışma Derneği (KARDOK) Başkanı Hasan Yorulmaz ve İkizköy Çevre Komitesi Sözcüsü Nejla Işık basın bültenini okudu.

“AKCİĞERİMİZDİR, VERMİYORUZ, KESTİRMİYORUZ”

Nejla ışık, “YK Enerji’nin ve Orman İşletmesi’nin kesim için 15 Temmuz Perşembe yani bugün, buraya geleceği duyumunu aldık. Yine İkizköylüler olarak bugün burada toplandık, beklemedeyiz. Çok sıkıntılıyız, çok stresliyiz. Bu kadar haykırmamamıza rağmen, bu kadar bağırmamıza rağmen, ‘Akbelen Ormanı bizim akciğerimizdir, vermiyoruz, kestirmiyoruz’ dememize rağmen halen daha bu talan neden? Burası bizim akciğerimizdir. İkizköylüler olarak burada toplanıp ormanımızı savunacağız, sonuna kadar. Artık yeter!” dedi.

“ÖLÜYORUZ ARTIK YETER!”

Yorulmaz ise şunları söyledi:

“Tam 40 yıldır termik santrallerin ve kömür madeninin zehirli gazı, tozu yüzünden zaten Milas halkı olarak sağlığımızdan istemeye istemeye feragat ettik. Kimse bize ‘Kömürden elektrik mi istersiniz, sağlıklı bir yaşam mı?’ diye sormadı, bu santralleri, madenleri açarken. Şimdi üstüne bir de bu hava kirliliğinin koronavirüs salgınını daha da kötüleştireceğini öğreniyoruz.

Milas zaten COVID 19’un çok ağır yaşandığı bir yer oldu. Çok sayıda kaybımız var. Bu salgın bizimki gibi orman içi köylerde bir nebze daha az yayılmıştı. Ama şimdi Akbelen Ormanımızı kaybedersek, kömürün tozu ile hastalık hızla İkizköy ve çevre köylerimize de yayılacak. Ne için, kimin faydasına sağlığımızdan oluyoruz? Ölüyoruz, artık yeter. Bu ölümcül kararları alanların kanun önünde hesap vermesini istiyoruz.”

(ANKA)

Etiketler
Muğla