Maden şirketine halk tokadı! ÇED toplantısını iptal ettirdiler

Erzincan Kemaliyeliler, kapasite artırımına giden maden işletmesine tepki göstererek, Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) toplantısını protesto etti. Protestolar sonucunda toplantı iptal edildi.

Erzincan Kemaliyeliler, kapasite artırımına giden maden işletmesine tepki göstererek, Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) toplantısını protesto etti. Çevreciler, "O köy bizim köyümüzdür”, “Madenci papucu yarım, çık dışarıya oynayalım” şarkılarını söyleyerek işletmeyi protesto etti.

Erzincan'ın Kemaliye ilçesinde demir madeni çıkaran ve “kapasite artışı ve kırma eleme zenginleştirme ile atıp depolama tesisi” yapmak isteyen Fimar Madencilik’e ait işletme, halkı bilgilendirmek amacıyla ÇED toplantısı düzenledi.

Toplantı, Kemaliyeliler tarafından protesto edildi.

“HUKUKİ MÜCADELEMİZİ SÜRDÜRECEĞİZ"

Sarıçiçek Doğa Koruma Derneği (SADOK) Başkanı Müştak Ağrikli, toplantının yürütülmesi için firma yetkilisi olarak gösterilen kişinin yetki belgesi olmadığını belirterek, “İl Müdürlüğü yetkilileri sanki toplantı yapılmış gibi gösterseler de biz bunu görüntülerle teşhir ettirdik. Onlar korsan bir toplantı yapmaya çalıştılar. Biz buna müsaade etmedik. Bu şartlar altında bu ÇED raporunun çıkması mümkün değildir. Biz hukuki mücadelemizi sürdürmeye devam edeceğiz” dedi.

Çevrecilerin aktardığına göre protestolar sonucunda toplantı yapılamadı. İşletme yetkilileri “Halk bilgilenmek istemiyor” şeklinde tutanak tuttu.

"BİZ DE KAZANACAĞIZ"

Kemaliyeliler, “Biz de kazanacağız. Direne direne kazanacağız” sloganları atarak, “O köy bizim köyümüzdür”, “Madenci papucu yarım, çık dışarıya oynayalım” şarkılarını söyledi.

Maden ocağını Kemaliye'de istemediklerini belirten vatandaşlar ANKA Haber Ajansı’na şunları söyledi:

Ahmet Gür: ÇED süreci, halkın katılım toplantısı vardı. Yetkililerin eksik katılımı söz konusuydu bunu tespit ettik ve toplantı yapılmamış sayıldı. Tutanak tutuldu. Kemaliye kültür şehri, turizm şehri, doğa sporlarıyla ilgili emek veriyoruz. Dünyanın ikinci büyük kalyonu burası. Doğamızı, suyumuzu koruma amacıyla bu toplantıya katıldık.

Cem Tarlabaşı: Kemaliye’de madenin girmesini istenmediğimiz için tepkimizi ortaya koyduk. Kemaliye’ye madenin gelmesini istemiyoruz. Burası doğamızla, suyumuzla, bitkimizle özellikle turizm alanı olan bu bölgemizde madenciliğin asla yakınında yöresinde hiçbir yerde yapılmaması gerekiyor. Kemaliye’nin en önemli özelliği su kaynakları ve doğal ürünleri. Doğa turizminin de yapıldığı bir bölge. Asla madenin girmesini istemiyoruz. Zaten maden firması yetkilisi olarak gelen kişinin yetki belgesi yokmuş.

Sena Ertem Ünsal: Kemaliye’de altın madeni istemiyoruz. Çünkü topraklarımızın havamızın suyumuzun kirleneceğinin farkındayız. Altın madenimizi yakınımıza kadar geldi. Suyumuz bizim için çok kıymetli su alanlarımızın tahrip edilmesi buradaki yaşamı kültürü tamamıyla bitirecektir.”

Birçok endemik türün bulunduğu Sarıçiçek Yaylası’nın da kapsayan işletmenin sınırları Erzincan’ın Gümüşçeşme, Harmankaya köyleri; Sivas’ın Duruköy ve Çobandurağı köylerinin sınırları içerisinde yer alıyor.

Etiketler
Erzincan Maden