120 meslek örgütünden ortak İkizdere açıklaması: Taş ocağı faaliyete geçmek üzere

Rize'nin İkizdere ilçesinde Cengiz İnşaat tarafından yapılmak istenen taş ocağına karşı bölge halkının mücadelesi devam ederken; İstanbul'da 120 meslek örgütünün imzası ile ortak bir açıklama yapıldı.

120 meslek örgütünden ortak İkizdere açıklaması: Taş ocağı faaliyete geçmek üzere

Rize'nin İkizdere ilçesinde Cengiz İnşaat tarafından yapılmak istenen taş ocağına tepkiler sürüyor.

İstanbul Artvin Çevre Platformu tarafından düzenlenen eylem için yaşam savunucuları, Kadıköy İskele Meydanı’nda buluşarak bir açıklama yaptı.

120 meslek ve kitle örgütü imzası taşıyan basın açıklamasını, İstanbul Artvin Çevre Platformu adına Gürsel Kaya okudu.

TAŞ OCAĞI FAALİYETE GEÇMEK ÜZERE

Ülkenin dört bir yanında çevre katliamı yaşandığı belirtilen açıklamada, “Karadeniz, para hırsının, yanlış ve çıkarcı yönetim anlayışının sonucunda yok olma tehdidi ile karşı karşıya. Doğayı yok eden uygulamalar karşısında yapılan hukuki itirazlar, her şeye rağmen çevre lehine oluşan yargı kararları uygulanmamakta.

Halkın tepkisine rağmen pandemiyi fırsat bilen şirketler güvenlik güçlerinin yardımıyla tahribata fütursuz bir şekilde devam etmekte. Geçmişte ülkemizin birçok yerinde yapılan, şimdi de Rize-İkizdere’nin cennet köşelerinden biri olan İşkencedere Vadisi’nde doğal çevreyi tamamen yok edecek, suları kirletecek, insanların ve diğer canlıların yaşam alanlarına kesinlikle zarar verecek taş ocağı işletmesi faaliyete geçirilmek üzere.”

''KARADENİZ HALKI YENİLMEZ''

Yaşam savunucuları doğayı yok eden uygulamalara son verilmesi gerektiğini altını çizdi: “Sakarya’dan Artvin’e kadar bütün doğal çevreyi yok eden uygulamalara son verilmesini, halkın karar verme süreçlerine katılımının sağlanıp taleplerinin karşılanmasını ve yargı kararlarına uyulmasını talep ediyoruz. İkizdere, Cerattepe gibi, Fatsa gibi, Loş Vadisi gibi, Türkiye’nin ve dünyanın en güzel coğrafyasına sahip noktalarındandır.

Bütün Karadeniz Bölgesi, yaban hayvan çeşitliliğine sahiptir. Kuşların göç güzergahı üzerindedir. Ormanları, yaylaları ve denizi ile kültürel, turistik ve ekolojik bir zenginliktir. Artık Karadeniz’deki mücadele yalnızca bir çevre mücadelesi değil, bir demokrasi, insan hakları, özgürlük ve adalet mücadelesidir.”

Yaşam savunucuları talan geçit vermeyeceklerini vurguladı: “Geçmişte nasıl haykırdıysak, 'Cerattepe geçilmez, Artvin halkı yenilmez' diye bir kez daha haykırıyoruz İşkencedere Vadisi geçilmez, Karadeniz halkı yenilmez.”

(ANKA)

Etiketler
Cengiz İnşaat Rize İstanbul