Edremit'te zeytin güvesi tuzakları kuruluyor

Türkiye'nin önemli zeytin üretim bölgesi olan Edremit Körfezi'nde zeytin güvesi tuzakları kurulmaya başlandı.

Edremit'te zeytin güvesi tuzakları kuruluyor

Edremit Tarım ve Orman İlçe Müdürlüğü ile Ziraat Odasınca ortaklaşa yürütülen çalışmalarda zeytin bahçelerindeki zeytin güvesinin zararlı boyuta ulaşıp ulaşmadığını belirlemek amacıyla değişik noktalara tuzaklar konuluyor.

Edremit Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ali Yılmaz Diker, şu bilgileri verdi:

“Bölgemizde 2021 yılıyla ilgili zeytin tutumları şu anda gerçekleşmiş bulunuyor artık. Yavaş yavaş da zeytinimiz bölgelerimize göre farklı ebatlarda, büyüklüklerde oluştu. Bu zamanda zeytinin en önemli zararlarından olan zeytin güvesi zararlısı şu anda mevcuttur.

Bu zeytin güvesine karşı ilçe tarım müdürlüğü ile birlikte bu konuda onlara destek olarak ziraat mühendisi personelimiz ile birlikte arazi çalışmalarına çıkarak buradaki zeytin üzerindeki sapa yakın yerde zeytin güvesinin yumurta bırakıp bırakmadığına ve tuzaklarda güve sayısının kontrollerini yapıyoruz. İlçe tarım müdürlüklerine bu tespitlerimizi bildiriyoruz.

Daha sonra buradaki zararlı boyutuna göre ilaçlama talimat verilmesi için. Bu çalışmalarımızı yerinde, mahallinde yapıyoruz. Haftada iki gün araziye çıkıyoruz. Önemli olan buradaki zeytini sapında tutabilmek. Bu güvenin zeytin çekirdeğinin içerisine girmesini engellemek. Bununla da ilgili gerekli ilaçlama zamanında ilçe tarım müdürlüğü ilan ediyor ve biz de bu ilanları çiftçilerimize duyurularını yapıyoruz.”

Bitki zararlıları uzmanı ziraat mühendisi Mustafa Öz ise "Zeytin güvesi halk arasında 'sap sokan, sap güvesi' bu tarzda bilinen bir zararlıdır. Üç nesli zararlı olmaktadır. Yaprak nesli vardır, çiçek nesli vardır, meyve nesli vardır. Bizim için ürün bazında zararlı olan nesli, meyve neslidir. Dönemsel olarak da şu anda zarar dönemine denk gelmektedir. Sap dibine yumurta bırakma zamanı, bizim için en önemli zamandır. Yumurtalardan çıkan larvalar sap dibinden çekirdeğe doğru girerek eylül ayında zeytinin dökülmesine neden olmaktadır. Bunun takibini, ergin takibini ve yumurta takibini yaparak bunun en uygun zamanını tespit edip üreticimize duyuruyoruz. İlaçlama zamanını kurduğumuz tuzaklarda sayım yaparak, zeytin üzerinde bıraktığı yumurtaları takip ederek, larvalarını takip ederek bunun için en uygun zamanı tespit etmeye çalışıyoruz. Bu zaman da yıl içerisinde haziran ortası veya haziran sonuna doğru kayabiliyor” şeklinde konuştu.

(ANKA)

Etiketler
Türkiye Edremit