Enerji şirketinin ÇED toplantısı ısrarı: Pandemi tedbirlerini hiçe sayıyorlar

İzmir’de özel bir enerji firmasının 21 Nisan’da köy kahvehanesinde enerji projesi için Halkın Katılımı Toplantısı yapacak olmasına köylüler tepki gösterdi.

Enerji şirketinin ÇED toplantısı ısrarı: Pandemi tedbirlerini hiçe sayıyorlar

Yusuf Yavuz'un haberine göre, İzmir Yarımadası’na özgü erkence türü zeytin ormanlarının içerisinde yer alan Orhanlı Köyü, eotermal Enerji Santralı (JES), Rüzgâr Enerji Santralı (RES) ve Güneş Enerjisi Santralı (GES) Entegre Enerji Santrali tehlikesiyle karşı karşıya.

BİRİ BİTMEDEN DİĞERİ

Köyün içerisinde yer alan Gökçam Mevkii’nde devam eden jeotermal kaynak arama çalışmalarına dava açan Orhanlı köylüleri, henüz bu dava sonuçlanmadan bir başka Jeotermal Enerji Santrali (JES) projesinin ÇED süreciyle karşı karşıya kalmış durumda.

DÜNYACA ÜNLÜ ZEYTİN YAĞI BİTECEK

Köy halkı ürettikleri dünyaca ünlü zeytinyağını bitirecek olan bu projelere karşı hukuksal yollardan haklarını arıyor.

Köy sakinleri, bu süreç devam ederken yaşam alanlarının içerisinde açılması planlanan 23 adet jeotermal kaynak arama kuyusu ve sonrasında yapılmak istenen JES, RES ve GES Entegre Enerji Santrali için gerçekleşecek Halkın Katılımı Toplantısı’nın derhal iptal edilmesini talep ediyor.

TOPLANTININ İPTALİNİ TALEP ETTİLER

İçişleri Bakanlığı tarafından yayınlanan ‘Kısmi Kapanma Genelgesi’, Türkiye’nin her yerinde pandemiye yönelik alınacak tedbirleri içeriyor. Genelgenin 5. Maddesinde, geçici olarak kapatılacak alanlar arasında kahvehane, kıraathane, kafe, dernek lokali, çay bahçesi gibi yerlerin olduğu belirtiliyor. Alınan karara göre kahvehaneler 17 Mayıs 2021 tarihine kadar kapalı olacak.

Ancak İçişleri Bakanlığı’nın yayınladığı genelgeye rağmen Orhanlı Köyü’nde bulunan bir kahvehanede 21 Nisan Çarşamba günü gerçekleştirilmek istenen Halkın Katılımı Toplantısı, yöre halkının tepkisini topladı. Hem bölgede yaşayan 65 yaş üstü nüfusun düşüncelerini, hem de toplum sağlığını hiçe sayarak alınan bu kararın bir an önce durdurulması için köylüler İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger’e dilekçe göndererek toplantının iptalini talep ettiler.

Etiketler
İzmir