Saros Gönüllüleri: BOTAŞ hiçbir bilimsel raporu dikkate almayıp Saros’u yok ediyor

Keşan Kent Konseyi ve Saros Gönüllüleri, doğa harikası olan Saros Körfezi’nin talanına karşı çağrı yaptı: BOTAŞ hiçbir hukuki uyarıyı, bilimsel raporu dikkate almayıp Saros’u yok ediyor. Artık dur denilmeli.

Saros Gönüllüleri: BOTAŞ hiçbir bilimsel raporu dikkate almayıp Saros’u yok ediyor

Keşan Kent Konseyi ve Saros Gönüllüleri Dayanışması ‘doğa harikası’ olarak nitelenen Saros Körfezi'ni katleden FSRU Liman ve Boru Hattı Projesi'ne karşı bir araya geldi.

Yapılan açıklamada “Saros Körfezi’nin denizine, kıyısına, ormanına, canlı yaşamına kast edilerek, arazi sahipleri ve köylülerin mülkiyet haklarını çiğneyerek BOTAŞ tarafından FSRU inşaatı başlatılmasında bu yana 215 gün oldu" denildi.

Açıklamada şu ifadeler yer aldı; “ÇED ve İmar Planı iptal davalarımızın 9 ve 11 Kasım 2020'deki keşif ve bilirkişi incelemelerinin ardından BOTAŞ tarafından bir gün ansızın, dozerlerle bakmaya doyamadığımız Saros'umuza girildi, tarım arazileri yok edildi, denizimiz dolduruldu, binlerce ağacımız kesildi, şimdi de borular seriliyor. Hukuksuzluk o kadar büyümüş ki, köylülerden tutanaklarla ilave araziler alındı ve tam 215 gündür gece gündüz hunharca Saros kıyıları ve denizimiz talan edildi.”

BOTAŞ'ın Saros Körfezi’ndeki hukuka aykırılığının 4 defa bilimsel olarak ispatlandığını kaydedilen açıklamada “Saros FSRU çalışmasının haksızlığı kesindir. BOTAŞ bir kamu kurumu olarak 4 ayrı mahkeme bilirkişi raporuna uymak zorundadır. Kamu kurumları Anayasa'daki hukukun üstünlüğüne itaat etmek zorundadır. BOTAŞ şirketi hiçbir hukuksal uyarıyı, bilimsel raporları dikkate almayıp Saros Körfezi’ni yok etmeye devam ederek suç işliyor” denildi. Edirne İdare Mahkemesi’nin verdiği tüm ara kararların süresnin dolduğuna dikkat çekilen açıklamada şu çağrı yapıldı: “Artık son düzlükteyiz. . Yurdun dört bir yanındaki milyonlarca Saros Gönüllüsü ve doğasever, nefeslerimizi tuttuk, bilirkişi raporları çerçevesinde, Edirne İdare Mahkemesi’nin yürütmeyi durdurma ve ÇED raporunun ve ÇED Olumlu kararının yürütmesinin durdurulması veya direk iptal kararı vermesini bekliyoruz. Halk ve hak ile inatlaşmayı bırakın. Körfezimizi korumakla görevli olan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Kültür Bakanlığı’nı verdikleri tüm izin ve onayları iptal etmeye ve Saros FSRU Liman ve Boru Hattı çalışmalarını derhal durdurmaya çağırıyoruz.” (BirGün)

Etiketler
BOTAŞ Ağrı