Milli parklar sermayeye peşkeş çekilecek

Orman Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan amenajman planlarında yer alan detaylar tepki çekti.

Milli parklar sermayeye peşkeş çekilecek

Odun hammaddesi ihtiyacını yurtiçinden karşılamaya çalışan Orman Genel Müdürlüğü gözünü şimdi de milli parklara dikti.

Birgün'den Buse İlkin Yerli'nin haberine göre; Hazırlanan amenajman planlarında Köprülü Kanyon, Termessos, Beyşehir, Kızıldağ ve Kovada milli parklarında ağaç kesimi yapılacağı belirtildi.

Türkiye Ormancılar Derneği’nden (TOD) yapılan açıklamada, “Milli parkların sermayeye ucuz hammadde sağlamak için gözden çıkarılması kesinlikle kabul edilemez” denildi.

DÖVİZİN ETKİSİ

2018 yılında döviz kurlarının yükselmesi yurtdışından getirilen odun hammaddesi maliyetlerinin artmasına neden oldu. Orman endüstrisinin odun hammaddesini ülke içi üretimden karşılamak istemesi üzerine ülkenin dört bir yanında ağaç katliamı başladı. Son olarak milli parklar için hazırlanan eta (kesilmesi planlanan odun miktarı) üzerine TOG basın açıklaması yaptı.


4 YILDA YÜZDE 53 ARTTI

2017’de 18 buçuk milyon metreküp olan odun üretiminin 2017’de 28 buçuk milyon küpe çıktığı belirtilen açıklamada, “Yani sadece son 4 yıl içinde yüzde 53,6 oranında artmıştır. Bu kısa süre içinde yakacak odun üretiminde, yüzde 23,8’lik bir artış görülmüşken, sanayi odun üretimi yüzde 59,5 artmıştır” denildi.

Döviz kurlarının yükselmesi odun üretiminin artmasına neden olduğuna dikkat çekilen açıklamada, “Rekor artışın ana nedeni, 2018 yılında ülkemizde döviz fiyatlarında yaşanan aşırı artış nedeniyle, yurtdışından getirilen odun hammadde fiyatlarındaki maliyetlerin artması sonucu, orman endüstrisinin odun hammaddesini ülke içi üretimden karşılamak istemesinden kaynaklanmaktadır. Çünkü orman ürünleri endüstrisi sektörü kapasitesini kısa süre içinde olması gerekenden oldukça fazla artırmış ve odun hammaddesi gereksinimini iç piyasadan karşılayarak maliyetlerini düşürebilmek için Tarım ve Orman Bakanlığı üzerinde büyük bir aşırı odun üretimi baskısı oluşturmuştur” ifadelerine yer verildi.

Milli parklar sermayeye peşkeş çekilecek - Resim : 1

ZARARI ÇOK BÜYÜK

Orman endüstrisine hammadde sağlamak için Türkiye’deki orman ekosistemlerine ciddi zarar verilmektedir” denilen açıklama şöyle devam etti: “Orman endüstrisine ucuz hammadde sağlamak amacıyla odun üretimi miktarını artırmak için dikili ağaç satışı, endüstriyel plantasyon, orman bakımı, olağanüstü üretim vb. yöntemlere başvurulmaktadır. Bu yöntemler aslında ormancılık ilkelerine aykırı birçok uygulamayı içinde barındırmakta ve odun üretimindeki aşırı artışın gerçek nedenleri bu şekilde perdelenmeye çalışılmaktadır.”

Açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi: “Günümüzde milli parklarımızdaki biyolojik çeşitlilik unsurlarının tümüne ait bilgilere sahip değiliz. Bu alanlar aynı zamanda, biyolojik çeşitlilik süreçlerinin tanımlanabileceği, gelecekte yapılacak bilimsel çalışmalar için süreç dinamiklerinin en iyi gözlemlenebileceği alanlardır. Ekosistem çeşitliliğinden gen çeşitliliğine kadar tüm canlı unsurların henüz daha tam olarak bilinmediği milli parklar ülkemiz orman alanlarının sadece yüzde 4’ü yani 907 bin 500 hektar kadar bir alanı kaplamaktadır. Milli parklar içinde yer alan ormanların toplam orman alanına oranı ise sadece yüzde 1,3 yani 304 bin hektardır.” n Buse İlkin Yerli

***

Milli parklar sermayeye peşkeş çekilecek - Resim : 2

Ormanlar şirketlere teslim

TEMA Vakfı’nın hazırladığı raporlar, ülkenin dört bir tarafının madenci şirketlere peşkeş çekildiğini bir kez daha gözleri önüne serdi. Yeni bir veriyi kamuoyuyla paylaşan TEMA Erzincan ve Dersim’deki ormanlık alanların yüzde 52’sinin madenlere ruhsatlı olduğunu ortaya koydu. TEMA daha önce açıkladığı verilerde yine Erzincan ve Dersim’in tüm alanların yüzde 52’sinin mera alanlarının ise yüzde 66’sının madenlere ruhsatlı olduğunu belirtmişti.
Geçtiğimiz aylarda Kazdağları, Muğla ve ardından Artvin’e ilişkin raporları paylaşan TEMA Vakfı, Erzincan ile Dersim’e ilişkin çalışmalarını da açıkladı. TEMA’nın sosyal medyadan yaptığı açıklamada, “Erzincan ve Tunceli illerini nasıl bir gelecek bekliyor?” dendi. Ayrıca açıklamada, “Haritalandırma çalışmaları Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü’nden elde edilen resmi verilere dayanmaktadır. İhale, araştırma ve işletme safhalarındaki ruhsatların tümünü içermektedir” ifadelerine yer verildi.