Tokat’ı bitirme ruhsatı

Tokat’ın üç ilçesinde iki şirkete maden arama ruhsatı verildi. CHP’li Kadim Durmaz’ın önergesi Meclis’te reddedildi. Durmaz “Toprağımız, suyumuz. Her şey bitecek” dedi.

Tokat’ı bitirme ruhsatı

Tokat’ın üç ilçesinde iki şirkete maden arama ruhsatı verildi. CHP’li Kadim Durmaz’ın önergesi Meclis’te reddedildi. Durmaz “Toprağımız, suyumuz. Her şey bitecek” dedi.

Ordu'nun Fatsa ilçesinde siyanürlü altın aramaya tepkiler devam ederken, Tokat'ın Erbaa, Niksar ve Reşadiye ilçelerinde de altın arama izni çıktı. CHP Tokat Milletvekili Kadim Durmaz ve arkadaşları tarafından TBMM Başkanlığı'na sunulan araştırma önergesinde, verilecek zararın da belirlenmesi yer almıştı. Ancak AKP'lilerin oylarıyla önerge reddedildi.

Kadim Durmaz, altın aranacak bölgenin Erbaa ilçe merkezi, Kozlu, Çerkezfındıcak, Keçeci, Aziz Baba, Ezebağı, Tanoba Kasabası, Taşova, Turhal, Amasya'da 40 köyün yaşam alanını etkileyeceğini belirtti. Arama ruhsatının Verusa Holdinge, Niksar'da Budaklı, Bayraktepe, Eryaba, Teknealan köylerinde ruhsatın da san Eczacıbaşı'na verildiğini söyledi.

İNCELEME BİLE YAPMADILAR

Araştırma önergesinin, bölgenin durumu görülmeden hemen reddedildiğini belirten Durmaz, Sözcü'den Saygı Öztürk'e şunları söyledi:

– Biz isterdik ki, siyaset üstü gördüğümüz ve yaklaştığımız bu konuyla ilgili verdiğimiz önerge ortak bir akıl ve duruşla kabul edilsin, kurulacak komisyon gelip incelesin, araştırsın. Komisyondan gelecek raporu hep birlikte görelim istedik ama bu niyetimiz kabul görmedi. Maden arama ve verdiği zararlara çok yakın bir tarihte Fatsa örneğinde şahit olduk.

SAHİP ÇIKACAĞIZ

– Telafisi güç, insan ve her türlü canlı yaşamını olumsuz etkileyecek, suyumuzu içilemez, toprağımızı ekilemez, bölgemizi yaşanılamaz hale getirecek, ormanlarımızı katledecek, kesilen ağacın yerine yenisinin yetişmediği zehirli bir toprak bırakacak adı ne olursa olsun yapılacak her türlü projeye çalışmaya müsaade etmeyecek ve karşısında olacağız.

ALTI MİLYON AĞAÇ

Reşadiye'nin Selemen yaylası Kuyucak-Demircili yöresinden iyi haberler gelmediğini kaydeden Durmaz, “Bir gram altın için 4 bin litre suya ihtiyaç varken, eğer bölgede arama izni verilirse 6 milyon ağaç kesilecek. Siyanürlü altın arayışından sadece Erbaa, Niksar, Taşova değil Yeşilırmak havzasında olan Çarşamba ve Terme ovaları da olumsuz etkileyecek. 180 bin küçükbaş, 80 bin büyükbaş, 14 bin kovan arının sonu gelecektir. Ünlü Niksar cevizleri de yok olacak” dedi.

Etiketler
Tokat Maden Kadim Durmaz