Rio filmi ile ünlenen Mavi Spix Papağanı'nın soyu tükendi

Animasyon filmi Rio ile tanınan tropical Mavi Spix papağanının soyunun tükendiği onaylandı.

Rio filmi ile ünlenen Mavi Spix Papağanı'nın soyu tükendi

BirdLife International'ın raporuna göre, 2011 yılında yayınlanan animasyon filmi Rio ile dünya kamuoyunda bilinirlik kazanan tropikal Mavi Spix Papağanı'nın son örneği 2000 yılı civarında görüldü ve türün soyu tükendi.

Kuşları, yaşam alanlarını ve küresel biyolojik çeşitliliği korumaya çalışan küresel bir koruma organizasyonu BirdLife International'in 8 yıl süren çalışmasında soyu tükenme tehlikesinde olan 51 kuş türü incelendi.

Soyunun tükendiği doğrulanan veya şüphelenilen sekiz türün dördü Brezilya'da olmak üzere beşi Güney Amerika kıtasında yaşıyordu.

Bazı kuşlar üreme programlarında hayatta kalsa da, türlerin artık vahşi doğada nesli tükenmiş olarak kabul ediliyor.

Rapora göre bu sekiz türün soyunun tükenmesi, dünyanın bu bölgesindeki yüksek ormansızlaşma oranının yıkıcı etkilerini yansıtıyor.

BirdLife direktörü Dr. Stuart Butchart çalışma sonuçlarını “Son yüzyıllarda kuşların yok oluşlarının yüzde doksanı adalardaki türlerde görülüyor. Bununla birlikte, sonuçlarımız, esas olarak habitat kaybı ve sürdürülebilir olmayan tarım ve ağaç kesimi nedeniyle oluşan bozulmanın, kıtaları kaplayan büyüyen bir yok oluş dalgası yarattığını doğruluyor". sözleriyle değerlendirdi.

Çalışmada dört kuş türü Kritik Olarak Tehlike Altında (Muhtemelen Soyu Tükenmiş) olarak yeniden sınıflandırıldı.

Kaynak: Euronews

Rio filmi ile ünlenen Mavi Spix Papağanı'nın soyu tükendi - Resim : 1Rio animasyon filminden bir kare

Etiketler
Film Papa