425 gündür süren yaşam nöbetine baskın: 'Cengiz Holding’in talimatı uygulanıyor!'

Çanakkale’de tam 425 gündür süren yaşam nöbetine jandarma baskını yapıldı. Madenlere karşı nöbette olanlar gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar daha sonra serbest bırakıldı.

425 gündür süren yaşam nöbetine baskın: 'Cengiz Holding’in talimatı uygulanıyor!'

Çanakkale’de Kazdağları’ndaki metalik madencilik faaliyetlerine karşı 425 gündür nöbette olan yaşam savunucularına sabahın erken saatlerinde jandarma baskını düzenlendi. Merkeze bağlı Kirazlı/Balaban’da altın madeni için yapılan ağaç kesimine karşı nöbette olan Her Yer Kazdağları Grubu’ndan bazı kişiler gözaltına alındı.

Gözaltına alınanlar bir süre sonra serbest bırakılırken korona virüsü pandemisi gerekçe gösterilerek alan tahliye edildi.

Her Yer Kazdağları Grubu’ndan yapılan açıklamada, “‪Nöbet alanımıza az önce yapılan baskınla alandan gözaltına alınarak çıkartılıyoruz. Jandarma görüntü alınmasını engeldi. Gelişmeleri aktaracağız. Tüm yaşam savunucularını destek olmaya çağırıyoruz!#KazdağlarınıSavun. Alanı tahliye etmek üzere gelen jandarma ekipleri, avukatlarımızla ve ailemizle görüşüp haberleşmemizi engelledi, jammer’larla internet ulaşımımızı kesti” denildi.

‘CENGİZ HOLDİNG’İN TALİMATI UYGULANIYOR’

Ya Kanal Ya İstanbul Koordinasyonu da gözaltı uygulamasına tepki gösterdi. Koordinasyondan yapılan açıklamada, “Cengiz Holding’in talimatı uygulanıyor!” denilerek, “Kazdağları’nda nöbet alanına müdahale edildi! Gerekçesi ormanlık alanda izinsiz çadır kurmak! Dostlarımız alandan tahliye ediliyor ve gözaltına alınıyor! Yaşam Savunucularını derhal serbest bırakın! #KazdağlarınıSavun” denildi.

HDP İstanbul Milletvekili ve Türkiye Büyük Millet Meclisi Çevre Komisyonu üyesi Oya Ersoy ise, “Kazdağları’nda Yaşam Nöbetine saldırı var! Yaşam Nöbeti’ne saldırı! Ne için? Alamos Gold ve Doğu Biga madencilik kazdağlarını yağmalayarak kazansın diye! Yaşam savunucularını bırakın, işgalci şirketlerinizle birlikte Kazdağlarını terkedin!” diyerek tepki gösterdi.

500 BİN LİRANIN ÜZERİNDE CEZA KESİLDİ

Pandemi gerekçesi ile 20 civarında yaşam savunucusuna çok sayıda tebligat ile bugüne kadar 500 bin liranın üzerinde ceza kesildi.

Etiketler
Çanakkale Cengiz Holding Gözaltı Maden