Kirazlıyayla köylülerinden maden şirketi ve yetkililer hakkında suç duyurusu

Bursa'nın Yenişehir ilçesine bağlı Kirazlıyayla Mahallesi'nde maden şirketi tarafından yapılmak istenen atık havuzuna tepki gösteren ve uzun süredir direnen köylüler, maden şirketi hakkında suçç duyurusunda bulundu.

Kirazlıyayla köylülerinden maden şirketi ve yetkililer hakkında suç duyurusu

GERÇEK GÜNDEM- Bursa Yenişehir ilçesi Kirazlıyayla köyünde Çinko-Kurşun-Bakır Zenginleştirme Tesisi ve Atık Barajı Projesi için maden sahasını genişletmek isteyen Meyra Madencilik, çevre köylülerin tepkilerine rağmen çalışmalarını sürdürmeye deam ediyor.

Bayram tatili dönüşü ilk mesai gününde Yenişehir Adliyesi önünde toplanan Kirazlıyayla köylüleri, Meyra Madencilik, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı, Orman Genel Müdürlüğü ve Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü hakkında, Çevre Hakkının İhlali (Anayasa Md. 56), Çevrenin Kirletilmesi, Usulsüz ÇED Raporu Hazırlanması, Mevzuata aykırı şekilde yapılan inşai faaliyet, Köyün kaynaklarına ve mallarına zarar verilmesi, kanuna aykırı yapılan ağaç kesimleri, Görevi Kötüye Kullanma ve soruşturma aşamasında ortaya çıkacak diğer suçlarla ilgili olarak suç duyurusunda bulundular.

Avukat Onur Cingil tarafından hazırlanan suç duyurusunu imzalayan köylüler, ellerinde bayraklar ve yüzlerinde maskelerle adliye önünde maden şirketine ve çevre yıkımına göz yuman yetkililere tepki göstertdiler.

Suç duyurusunun gerekçeleri ise şöyle sıralandı:

1-Bursa İli Yenişehir İlçesi Kirazlıyayla Köyünde Meyra Mühendislik Proje ve Madencilik San. ve Tic. A.Ş. tarafından maden işleme ve atık tesisi yapılmaya başlanmış olup bu inşaat Anayasa, yasa ve mevzuata aykırı bir şekilde devam etmektedir. Bölge, inşaat, süreç ve resmi belgeler incelendiğinde birçok hukuka aykırılık gerçekleştirilmekte olup bu hususta Şüpheli Bakanlıklar ve İlgili Genel Müdürlükler de sürecin oluşumu sebebiyle sorumludurlar.

2-Anılan alan köyün sınırından 100 metre mesafede köyün bitişiğinde olup orman vasfında bir yer olmakla doğası ile paha biçilemez bir değere sahiptir. Burada bir inşai faaliyet için ormanın içinde binlerce ağaç kesilmiş olup bölgede yapılacak keşif ile de görüleceği üzere atalarımızın emaneti olan ve geleceğimize emanet edeceğimiz doğa katledilmektedir.

3-Burada, ÇED raporuna aykırı olarak faaliyetler yapılmakta olup ayrıca ÇED raporu da inşai ve maden çıkarma faaliyeti açısından uygun değildir. Anılan şirket ne Anayasa’da belirtilen Çevre Hakkı maddesini ne yasaları ne de hukukun genel kurallarını tanımamaktadır.

4-Savcılık tarafından ilgili belgeler istenip gerekli araştırma yapıldığında görülecektir ki, anılan şirket Kirazlıyayla Köyünün yaklaşık 100 Metre mesafesinde başladığı inşaat ve usulsüz olarak kestiği ağaçlarla hukuka aykırı bir faaliyet yürütmektedir. Devamında burada bir maden işleme ve atık tesisi yapılacak olup buradaki faaliyet varlığı ile doğayı katledecek olmakla aynı zamanda bölgenin havasını, suyunu ve toprağını da tahrip etmektedir.

5-Yapılan inşaat mevzuata uygun bir şekilde çalışma saatlerine de uymamakta sonuçları itibariyle zaten bölgeye zarar verecek maden işleme ve atık tesisi daha inşaat halinde iken köye ve bölgeye zarar vermektedir. Nitekim, şantiye sabaha kadar çalışmakta, gürültü, toz ve kirlilik ile yüksek tonajlı araçlarla trafiğe sebep olmaktadır. Sabahlara kadar süren inşaat köy halkına uyku uyutmamakta, şimdiden ortaya çıkan kirlilik bölgedeki tüm ağaçların üstünde, evlerde ve insanların ciğerlerinde bir toz tabakasına neden olmaktadır. Bu kanun tanımazlık ciddi sonuçlar doğurmakta, daha maden sahası oluşmadan bölge halkının köyü terk etmesi gibi sonuçları doğurmakta olup bu durumun derhal engellenmesi gerekmektedir.

6-Anılan şirket öyle bir faaliyet yürütmektedir ki, şantiye alanı köyün yaklaşık 10 tane doğal su kaynağı pınarını ortadan kaldırmış, köyün mezarlığını şantiye sınırlarına almış, köyün yolunu kapatmış ve tek sulama kaynağı olan göletini kurutmuştur. Bu vicdansızlık tarafımızdan net bir şekilde tespit edilmiş olmakla Savcılığınızca olaya derhal el konulup bu ülkenin cennet bir köşesinin nasıl bir zulm ile karşı karşıya kaldığı tespit edilmeli ve bu hukuksuz faaliyetler durdurulmalıdır.

7-Anılan alanda, köylülerin sulama yaptığı gölet artık sadece eski fotoğraflarda bir vaha gibi kalırken, mevcut durumda pompalarla boşaltılan gölet ile köy halkının tarlalarının sulaması da engellenmiştir. Köylünün yolları kapatılmış böylelikle biçerdöver giremediğinden ürünler tarlada kalmıştır. Köylüler mezarlıklarına dahi gidememekte adeta köylüler doğayı ve köylerini katledecek maden işleme ve atık tesisi açılmadan daha şantiye halinde iken bölgeden kovulmak istenmektedir.

8-Ayrıca, daha önceden alınan ÇED Raporları maden işleme ve atık tesisine izin vermemekte, bizlerin itiraz ettiği tamamı hukuksuz olan son ÇED Raporuna dahi anılan şirket tarafından uyulmamaktadır. Bu ÇED Raporunda atık havuzundan bahsedilmemekte olup ayrıca bölgeye dair ayrıntılı bir araştırma da yapılmadığı görülmektedir.

Anılan tüm bu sebepler ile Savcılık tarafından yapılacak soruşturma kapsamında tespit edilecek yeni suç ve delilerle de görüleceği üzere, Şüpheliler ile soruşturma aşamasında ortaya çıkacak diğer Şüpheliler hakkında üzerlerine atılı suçlar ile soruşturma aşamasında ortaya çıkacak diğer suçlardan İddianame yazılması ile kamu adına cezalandırılmalarını arz ve talep ederiz.

Etiketler
Bursa Maden