İklim değişikliğinin korkunç sonucu: En az 600 kat daha arttı

İnsanın sebep olduğu küresel ısınma olmasaydı, gerçekleşmesi neredeyse imkansız olan Sibirya sıcakları, iklim değişikliğinin aşırı hava olaylarına etkisinin en çarpıcı örneği oldu.

İklim değişikliğinin korkunç sonucu: En az 600 kat daha arttı

İnsanın sebep olduğu küresel ısınma olmasaydı, gerçekleşmesi neredeyse imkansız olan Sibirya sıcakları, iklim değişikliğinin aşırı hava olaylarına etkisinin en çarpıcı örneği oldu.

Yapılan bir araştırmaya göre, sera etkisi bölge sıcaklığının uzaması ihtimalini en az 600 kat, belki de onbinlerce kat arttırdı.

Henüz bağımsız hakem değerlendirmesinden geçmemiş araştırmada bilim insanları, yeni kutup rekoru olan 38 derece sıcaklığın olduğu gün de dahil, Ocak ayından Haziran ayına kadar Sibirya'daki hava sıcaklıklarını takip etti.

AP'den Seth Boranstein'in haberine göre; İngiltere, Rusya, Fransa, Hollanda, Almanya, Isviçre'den bilim insanları, bu araştırmada binlerce karmaşık simülasyon işleten 70 iklim modelini kullandı. Bu simülasyonlarda kömür, petrol ve gaz yakılmasından kaynaklı insan eliyle küresel ısınmanın olmadığı bir dünya ile güncel mevcut koşullar mukayese edildi.

İNSAN ETKİSİ OLMADAN İMKANSIZ

Araştırmada Sibirya'yı vuran sıcak hava dalgasının iklim değişikliği olmadan 80 bin yılda bir kez meydana gelebileceği bulundu. Araştırma ekibinden Andrew Ciavarella, böyle bir aşırı hava olayının "insan etkisi olmadan imkansız" olacağını belirtti.

World Weather Attribution tarafından koordine edilen bu araştırma ekibi, aşırı hava olaylarında iklim değişikliğinin etkisini araştıran gerçek zamanlı çalışmalar yapıyor. Kuruluş, daha önce yaptığı bazı çalışmalarda aşırı hava olaylarının bir kısmının insandan kaynaklanmadığını bulmuştu. Ancak araştırma ekibi lideri ve Oxford Üniversitesi Çevresel Değişim Enstitüsü direktörü Friederike Otto, 2020 Sibirya sıcaklarının bunlardan ayrıldığını belirtiyor. Otto, bunca zaman yaptıkları çalışmalar içinde bu olgunun insan etkisine dair gördükleri "en güçlü gösterge" olduğunu sözlerine ekliyor.

Araştırmada hem Sibirya'da son altı ayda ortalama sıcaklığın normalin 5 derece üzerinde olması hem de Haziran ayında Rusya'nın Verkhoyanks şehrinde meydana gelen 38 derece sıcaklık olgusu değerlendirildi. Ciavarella, her iki olgunun da yakılan fosil yakıtlardan kaynaklı ısıyı tutan gazlar olmadan meydana gelemeyeceği belirtti.

Araştırma henüz bağımsız hakem değerlendirmesinden geçmemiş olsa da, Associated Press'in temasa geçtiği en az 10 dış uzman, bu çalışma bulgularının bilimsel olarak yetkin olduğunu ve araştırmada doğru yöntem ve teknikler kullanıldığını belirtti.