Munzur’u talan etmek için milyonlar harcanacak

Doğal sit alanı ve kutsal ziyaret yeri olan Munzur Gözeleri hazırlanan projeyle yapılaşmaya açılacak.

Munzur’u talan etmek için milyonlar harcanacak

Doğal sit alanı ve kutsal ziyaret yeri olan Munzur Gözeleri hazırlanan projeyle yapılaşmaya açılacak. 6 milyon 775 bin TL harcanacak projeye karşı çıkan Tunceli Belediye Başkanı Maçoğlu "Halkın verdiği kararlar doğrultusunda adım atılmalı" dedi.

Birgün'den İsmail Arı'nın haberine göre; Tunceli Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Ovacık İlçesi’nde 1’inci derece doğal sit alanı içerisinde yer alan ve doğal güzelliğiyle de bilinen Munzur Gözeleri’nde uygulanacak proje için tüm tepkilere rağmen ihale sürecini tamamladı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na bağlı Tunceli Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün 2 Haziran’da düzenlediği Tunceli Ovacık İlçesi Ziyaret Köyü’nde bulunan ve 1’inci derece doğal sit alanı içinde kalan Munzur Gözeleri’nde, ‘dükkan, yapısal ve bitkisel peyzaj işleri, piknik yeri, ahşap köprüler, 200 araçlık otopark, kesimhane, pişirme evi-mutfak, yönetim, büfe, tuvalet, kamp alanı ve arıtma tesisi’ ihalesi sonuçlandı.

Beş şirketin davet edildiği ihaleyi 6 milyon 775 bin TL teklif veren “Mustafa Singer ve Rengi İnşaat Madencilik Petrol Otomotiv Turizm Nakliye Sanayi Ve Ticaret Limited Şirketi İş Ortaklığı’nın” kazandığı açıklandı.

İHALEYE DOĞAL AFET VE HASTALIK BAHANESİ

Aleviler için kutsal ziyaret alanı da olan bölgede gerçekleştirilecek projenin ihalesi, Kamu İhale Kanunu’nun tartışmalı 21/B maddesindeki pazarlık yöntemiyle yapıldı.

“Doğal afetler, salgın hastalıklar, can veya mal kaybı tehlikesi gibi ani ve beklenmeyen veya yapım tekniği açısından özellik arz eden veya yapı veya can ve mal güvenliğinin sağlanması açısından ivedilikle yapılması gerekliliği idarece belirlenen hallerde veyahut idare tarafından önceden öngörülemeyen olayların ortaya çıkması üzerine ihalenin ivedi olarak yapılmasının zorunlu olması” koşuluyla kullanılabilen yöntemle ihale sonuçlandırıldı.

HALK KARAR VERMELİ

Tunceli Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu BirGün’e yaptığı açıklamada, “İnanç önderlerinden tutun da sivil toplum kuruluşları, mimarlar ve burada yaşayan insanlarla ortaklaşılarak bir adım atılmalı. Burada yaşayanların söyledikleri dikkate alınarak, ‘halkın verdiği kararlar doğrultusunda’ bir adım atılmalı diye düşünüyorum. Projenin, bu bölgede yaşayan insanların doğayla olan duygusal yanını zedeleyebileceğini düşünüyorum. Bölgede yaşayan insanların bitkiyle toprakla buluşamayacağı ve kötü sonuçlara neden olacak bir proje olmamalı” diye konuştu.

DOĞALLIK VE KAYNAKLAR KORUNACAKMIŞ

Ovacık Kaymakamlığı’ndan da projeye ilişkin geçtiğimiz günlerde bir açıklama yapıldı.

Amacı, “Munzur Gözeleri'nin kullanım alanları genişletilerek, gerekli düzenleme ve yenilemeler yapılarak daha geniş alanda, doğru ve düzenli kullanım ile daha iyi yaşanabilir hale getirmek” olarak açıklanan proje için şunlar kaydedildi.:

“Munzur Gözeleri'nin halkın inanç yeri olarak kullanımı devam edecektir. Yapılan düzenlemeler inanç yeri özelliği korunarak yapılacaktır. Proje kapsamında yapılacak tüm düzenlemeler Munzur Gözeleri’nin doğallığı ve su kaynaklarını koruyacak, gelecek nesillere temiz ve doğa ile uyumlu bir proje uygulama amacı taşıyacaktır.”