Cüruf tepeleri Foça’da yaşamı tehdit ediyor

İzmir Foça’da bölgedeki demir çelik fabrikalarının atıklarından oluşan cüruf tepeleri, her geçen gün giderek büyüyor. ‘Tehlikeli atık’ diye nitelenen cüruf, sağlığa ve tarım arazilerine ciddi zarar veriyor.

Cüruf tepeleri Foça’da yaşamı tehdit ediyor

İzmir’in turistik ilçelerinden Foça ile Aliağa arasındaki tarım alanlarının ortasından cüruf tepeleri yükseliyor.

Bölgedeki demir çelik fabrikalarının üretimi sırasında ortaya çıkan cüruflardan oluşan bu tepeler her geçen gün daha da büyüyor. Kamyonların sürekli olarak taşıdığı cüruflar, yaşam alanlarına daha da yaklaşarak bölge halkını tehdit ediyor.

Cüruf tepeleri ilk olarak bölgede bulunan Horozgediği, Gencelli, Kozbeyli, Yeniköy ve Ilıpınar köyleri başta olmak üzere Yeni Foça, Eski Foça ve Aliağa’yı tehdit ediyor. Yaşam alanalarının yanı başında olan tepeler, zeytincilik yasasına aykırı olarak da zeytin alanlarının hemen yanı başında bulunuyor.

Birgün'den Berkay Sağol'un haberine göre; Kozbeyli Köyü Muhtarı Arif Ülger, bölge halkının cüruflardan çıkan tozu ve kokuyu soluduğunu aktardı:

“Cüruf alanı çok uzun zamandır buradaki insanların problemi. Kozbeyli ve civarımızdaki tüm köylere cüruf atıklarının tozu geliyor. Bazen orada yangın çıkıyor. Yangın çıktığı zaman zaten kara bulutlar direkt bölgenin üzerini kaplıyor bizde kokudan duramıyoruz. Cüruf alanına yakın alanda zeytinliğim var özellikle son yıllarda zeytinlerin ve ürettiğimiz zeytin yağlarının kalitesi oldukça düştü. Hayvanlarda bizde metan tozu soluyoruz.”

AŞIRI TOKSİT VE TEHLİKELİ ATIK

Foça Çevre ve Kültür Platformu (FOÇEP) Sözcüsü Bahadır Doğutürk, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından bölgede yapılan analizler sonucunda cüruf örneklerinin ‘aşırı toksit ve tehlikeli atık’ olarak değerlendirildiğini belirtti:

“TÜBİTAK’ın yayımladığı raporda atıkların suyla temas ettiğinde ekotoksikolojik atık olduğu, açıkta depolanmaması gerektiği belirtildi. Sonrasında bilirkişi heyeti ‘tehlikesiz atıktır’ yazmışlar. Biz de bunu fark edince bilirkişiler hakkında suç duyurusunda bulunduk. Hâkim de bilirkişilerin sehven hata yaptığına hükmetti. Sehven hata yaptı demek atıkların tehlikeli olduğunu kabul etmektir.”

GÖZÜMÜZ GİBİ KORUMAMIZ LAZIM

Foça Forum’dan Recep Hisar ise bölgenin korunması gerektiğinin altını çizdi:

“Bu bölgedeki yaşanan kirlilik, İzmir’in hem havasını, hem toprağını hem de suyunu kirletiyor. Cüruf alanı bu bölgenin maalesef çok uzun yıllardır ciddi bir problemi. O bölgedeki köylerin çoğu önümüzdeki yıllarda boşaltılacak. Burası gözümüz gibi korunması gerek yer olmasına rağmen tehdit altında. Buradaki mücadelemiz ve çabamız sürecek.”

Etiketler
İzmir Tehdit Zarar